Mijlpaal: 1 miljoen bezoekers op Historiën!

Geschiedenis is populairder dan ooit. De stroom boeken over het verleden is onophoudelijk, evenals prachtige historische films en tv-series. Ook websites over geschiedenis schieten als paddenstoelen uit de grond. Om op te vallen wil Historiën unieke historische verhalen vertellen. Gelukkig wordt dat erg gewaardeerd! Onlangs hebben wij namelijk onze miljoenste bezoeker mogen verwelkomen. Als redactie willen wij jullie daar hartelijk voor bedanken. Graag vertellen wij jullie iets over de geschiedenis van Historiën en onze eigen ervaringen. Als dat geen unieke historische content is? 😉

Hoofdredacteur Erik Sweers:

Najaar 2007. In een pizzeria in Gouda worden plannen gesmeed voor een nieuwe geschiedeniswebsite, die anders is dan wat er tot dan toe op internet te vinden is. Een behoorlijke opgave, juist omdat er ook op dat moment al ontzettend veel over geschiedenis geschreven wordt. Wat gaan we doen? Hoe gaan we ons onderscheiden? Wie doet wat? Welke URL kiezen we? Deze en talloze andere vragen passeren de revue. Aan het einde van de avond is Historiën geboren.

Inmiddels is Historiën alweer jaren een begrip in geschiedenisland. Het is een unieke website, waarop niet alleen de gebruikelijke nieuws- en achtergrondberichten worden gepubliceerd, maar die ook ruimte biedt voor bijvoorbeeld sensationele specials, interessante interviews, gedetailleerde dagboeken, opmerkelijke weetjes, leuke weekendtips en bizarre historische koopjes op het internet. Door het aanbod te variëren en geen enkel onderwerp te schuwen, groeien we de laatste paar jaar enorm. En daar zijn we als redactie trots op!

Ruim een miljoen mensen hebben Historiën tot nu toe bezocht en de bezoekersaantallen nemen in hoog tempo toe. Dat is mooi om op terug te kijken, maar schept ook weer verwachtingen voor de toekomst. En daar zijn we volop mee bezig! Ook het komende jaar zullen we weer uitpakken met mooie specials, artikelen, interviews webtips en nog veel meer. Daarnaast kun je via onze Facebookpagina natuurlijk weer regelmatig kans maken op leuke geschiedenisprijzen.

Heb je een vlotte pen en ben je gek op geschiedenis? Neem dan even contact met ons op en wie weet schrijf je in 2016 samen met ons geschiedenis!

Leon Mijderwijk, redacteur recensies en persberichten:

Historiën, anno 2015. Iedere dag nieuwe artikelen. Facebook-acties waarbij bezoekers prijzen kunnen winnen. Groeiende bezoekerscijfers. Dat klinkt als een professionele organisatie. En eigenlijk is Historiën dat ook: Historiën is het resultaat van het werk van tal van auteurs en vooral een redactie -in wisselende samenstelling, maar met een harde kern- die deze site runt. Voor het eigen plezier en vanuit eigen interesse. Bovendien met de vrijheid om zoveel te doen als past bij de verplichtingen en plezierigheden die er verder zijn. Ik zie dat zeker als de kracht van onze samenwerking en daarmee de kracht van Historiën.

De basis is echter de liefhebberij, de passie voor geschiedenis. Schrijven en vertellen over bijzondere gebeurtenissen, over boeiende personen, over historische achtergronden bij de actualiteit. Vanuit verschillende perspectieven kun je de geschiedenis aanvliegen. In vogelvlucht over en door de eeuwen. En dat doe je vaak in je eentje, want schrijven is een eenzame klus.

Een miljoen bezoekers sinds we Historiën in WordPress draaien is een mijlpaal. En bij mijlpalen mag je stilstaan. Ik sta stil bij de inzet van mijn vriend Dieter. Hij stond aan de wieg van (de voorgangers van) Historiën. Zijn kracht is niet zozeer het schrijven van geschiedenis -hoewel zijn bijdrage over de kerstman redelijk briljant is- maar het maken van geschiedenis; mensen betrekken bij Historiën en motiveren om zaken op te pakken. Voor mij heeft het in ieder geval gewerkt toen we over Historiën spraken en Dieter zei: “Maak er je eigen onderneming van!” Natuurlijk heb ik zelf de acties ondernomen maar de aanmoediging vormde wel de basis voor vele contacten met uitgevers, historici en auteurs. Waardoor schrijven toch niet zo’n eenzame klus is gebleken.

Ik kijk ernaar uit om bij de volgende miljoenste bezoeker een van de andere redactieleden te bedanken. En het liefst zo snel mogelijk.

Tim Wachelder, redacteur Historiën:

Terugblikken. Daar houden wij historici wel van. Tijd voor een korte reflectie op mijn geschiedenis bij Historiën. Schrijven over geschiedenis is wat ik het liefst doe. Nadat ik meer dan tien jaar geleden mijn studie geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen afrondde was ik daar van overtuigd. En dat ben ik nog steeds.

Daarom ben ik blij dat een gezamenlijke vriend van ons Erik Sweers en mij in 2007 met elkaar in contact bracht. Het klikte en ik begon als auteur voor Historiën. In eerste instantie schreef ik vooral over koloniale geschiedenis, het thema waarin ik me tijdens mijn studie gespecialiseerd had.

Sinds 2008 ben ik webredacteur bij Historiën. Vanaf dat moment ben ik steeds meer over uiteenlopende historische onderwerpen gaan schrijven: van Karel de Grote die Nijmegen bezoekt tot het rode bloemetje waarmee de Eerste Wereldoorlog herdacht wordt. Dat past bij mijn brede interesse. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik nog vele (woensdag) weetjes, achtergronden en bijdragen aan specials zal schrijven en redigeren. Wat fijn om samen met mijn collega’s geschiedenis te schrijven!

Denise Parengkuan, redacteur Historiën:

Laat ik ten eerste zeggen dat Historiën bestaat uit een geweldig team, dat met veel plezier elke dag historische artikelen schrijft. Ook de weetjes, specials en bijzondere historische koopjes maken Historiën tot wat het vandaag de dag is. Soms verbaas ik mij er zelf over wat voor bijzonders er nu weer uit de pen van een redactielid komt! Zo zorgde onze historische seksspecial uit oktober 2014 soms voor gefronste, maar meestal enthousiaste reacties. Als jongste redactielid is het ontzettend leuk om deel uit te maken van dit team. Als net afgestudeerde historica is bovendien heel leerzaam!

Sinds oktober 2014 maak ik deel uit van de redactie van Historiën. Op zoek naar wat extra schrijfervaring kwam ik toevallig op de website terecht. De redactie bleek gelukkig nog op zoek naar versterking. Alleen al de naam ‘Historiën’ vond ik bijzonder. Deze is namelijk gebaseerd op een van de eerste geschiedenisboeken ooit, geschreven door de Griekse historicus Herodotus.

Na een afspraak met hoofdredacteur Erik, die toevallig slechts een paar minuten van mij vandaan woont, voelde ik mij direct welkom. Hij vertelde met veel plezier alle ins- en outs over de website, en dat het aantal bezoekersaantallen nog steeds groeit.

Inmiddels zijn we tientallen artikelen én bezoekers verder. Met Historiën gaat het namelijk ontzettend goed. 1 miljoen bezoekers is een geweldig aantal. Voor de komende tijd staan er bovendien een aantal mooie projecten op stapel, zoals de promotie van het boek ‘Toespraken’ dat ik geschreven heb. Tijdens de volgende redactievergadering wij natuurlijk proosten op de mooie resultaten, met de wens dat wij voor jullie geweldige verhalen mogen blijven schrijven!

Bedankt voor het bezoeken van onze site!

Bedankt voor het bezoeken van onze site!

Schrijf je in voor TOEN!