100 jaar Internationale Vrouwendag

NVB_krant_Int_vrouwendag_1954.jpgHet is 100 jaar geleden dat vrouwelijke arbeiders in de New Yorkse textiel- en kledingindustrie massaal gingen staken.  De inspiratiebron voor de Internationale Vrouwendag van 8 maart.Dit jaar is het 100 jaar geleden dat vrouwelijke arbeiders op 8 maart in de New Yorkse textiel- en kledingindustrie massaal gingen staken. Inzet was een achturige werkdag, betere werkomstandigheden en vrouwenkiesrecht. Deze staking wordt doorgaans gezien als de inspiratiebron voor het houden van de internationale vrouwendag op 8 maart.

Int_vrouwendag_12_mei.jpgOp voorstel van Clara Zetkin werd twee jaar later in 1910 op de Tweede Internationale Socialistische Vrouwenconferentie in Kopenhagen, besloten voortaan ieder jaar een internationale vrouwendag te houden. Een jaar later werd deze dag daadwerkelijk internationaal gevierd en wel in Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland en de Verenigde Staten. Nederland doet vanaf 12 maart mee en vierde de dag toen nog op 12 mei (georganiseerd door de Sociaal-Democratische Vrouwenclub). Pas in 1922 werd besloten dat Internationale Vrouwendag voortaan overal op 8 maart zal worden gehouden. Tot die tijd had het Internationale Vrouwensecretariaat ieder jaar de dag bepaald.

Het is niet zeker welke staking bij de keuze van 8 maart de doorslag heeft gegeven. De meeste historici houden het op de staking in de New Yorkse textiel- en kleding industrie van 8 maart 1908. Maar het is heel goed mogelijk dat de staking van 8 maart 1917 in St. Petersburg bepalend is geweest. Die dag staakten vrouwen onder leiding van Alexandra Kollontai tegen slechte werkomstandigheden. Deze staking liep uit op een algemene werkstaking staking tegen de oorlog en het voedseltekort.

affiches_Int_Vrouwendag_groenmarkt.jpgVanaf de Eerste Wereldoorlog neemt de animo tot het houden van de Internationale Vrouwendag sterk af. Pas vanaf de ‘tweede feministische golf’ (start eind jaren ’60) wordt de dag weer volop gevierd. Het gaat dan uiteraard niet meer om het vrouwenkiesrecht, maar om zaken als economische zelfstandigheid, armoede, veiligheid, racisme en seksueel geweld.

Ook dit jaar wordt de Internationale Vrouwendag gehouden. Voor een overzicht van activiteiten in heel Nederland kunt u terecht op http://www.vrouwendag.nl/.

Meer historische informatie over de Internationale Vrouwendag biedt het IIAV. Op deze site zijn ook een aantal mooi affiches van de vrouwendag te vinden. Binnenkort zullen alle ruim 150 affiches, gemaakt door de verschillende vrouwenorganisaties, te zien zijn op de site van het Geheugen van Nederland.

Bronnen en informatie:
http://www.vrouwendag.nl/vdnl/deze_site/
http://www.iiav.nl/nl/databases/dossiers/dossiers_8maart.html
http://www.lsp-mas.be/lsp/archief/2008/02/13/ivd.html#top

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!