1001 Vrouwen gebundeld

Aal de Dragonder is de eerste. Dorothea Margaretha van Zwieteren is de laatste. Naast deze vrouwen komen we ook de namen tegen van Ada van Schotland, Elisabeth van Oranje, Aletta Henriëtte Jacobs, Maria van Oldenbarnevelt en Isabella Agneta Elisabeth Tuyll van Serooskerken in de alfabetische lijst van het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland (DVN) tegen. Onder hen zijn er schrijfsters, abdissen, reuzinnen, avonturiersters, kunstenaressen, zakenvrouwen, hongerwonders, zangeressen en andere beroemde of beruchte vrouwen te vinden.

Bron: www.1001-vrouwen.nl

Vrouwen zijn goeddeels afwezig in de geschiedenisboeken. “Ten onrechte” vindt historica Els Kloek. Zij vond 1001 Nederlandse vrouwen die volgens haar een plaats verdienen in onze collectieve herinnering. Onder haar leiding -ze is hoofd van de Afdeling Digitale Naslagwerken, verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis- hebben meer dan 250 auteurs meer dan tien gewerkt aan het Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland. Het DVN bevat biografische informatie over al deze vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis die ooit beroemd of berucht waren. Van sommigen doet hun naam nog steeds een belletje rinkelen, maar de meesten zijn nu zo goed als vergeten zijn. Mara Hati en de Zangeres zonder Naam kent iedereen, maar wie waren Maria Johanna Gartman en Geertruida van Vladeracken ook al weer?
Maria was een toneelspeelster (1818-1885) en Geertruida was een voordrachtkunstenares en componiste (1880-1947) die beiden successen op het podium vierden.

Crowdfunding
Het DVN vormt ook de basis van het project ‘1001 Vrouwen uit de Nederlandse Geschiedenis’ dat in februari 2013 afgesloten wordt  met het gelijknamige boek en een tentoonstelling.
Deze 1001 beroemde, beruchte, opmerkelijke, geliefde, slechte, spraakmakende en invloedrijke vrouwen zijn gebundeld in een vuistdik naslagwerk.

Er zijn veel kosten mee gemoeid en het boek moet betaalbaar blijven. Daarom is een crowdfundingscampagne gestart. De redactie van DVN vraagt mensen om tegen betaling 1 van de 1001 vrouwen te adopteren. Meer dan een kwart van de beoogde 1001 vrouwen is al geadopteerd. Wie volgt?

Zie voor meer informatie:
www.vrouwenlexicon.nl en:
www.1001-vrouwen.nl

Zie ook het promofilmpje van ‘1001 Vrouwen’

Schrijf je in voor TOEN!