9000 jaar oud jachtkamp gevonden in Groningen

In de afgelopen weken is in Groningen een jachtkamp uit 7000 voor Christus opgegraven.

In de afgelopen weken is in het Meerstad-meer-in-wording een jachtkampje uit ongeveer 7000 voor Christus opgegraven. De eerste resultaten daarvan worden aanstaande zaterdagavond-en nacht (morgen dus) langs de route van de parkeerplaats aan de Driemerenweg naar het G50-feest letterlijk belicht. Dat maakte een woorvoerder van de gemeente Groningen vrijdagmiddag bekend.

Er zijn tijdens de opgraving meer dan 2500 stukjes vuursteen gevonden, waaronder tientallen pijlpunten. De overige artefacten bestaan uit fragmenten van slijpstenen en een klopsteen waarmee vuursteen is bewerkt.

Het kampje lag destijds op de flank van een kleine zandkop, aan een meertje. Dit meertje ligt nu op de plek van het Meerstad-meer. De vindplaats ligt tussen de Driemerenweg en de NAMweg, ten oosten van de Borgweg.

Het meeste vuursteen ligt verspreid rond kuilen waarin haarden zijn gestookt. Daar maakte en repareerde men pijlpunten. In een aantal kuilen zijn resten van verbrande hazelnootdoppen en houtskool gevonden.

De vindplaats is voor de bewoningsgeschiedenis interessant. De productie en reparatie van pijlbewapening lijkt de enige activiteit en de plek lijkt slechts enkele malen kortstondig bewoond. Nader onderzoek van het vuursteen, de houtskool en hazelnootdoppen vertellen straks meer over de precieze ouderdom van het jachtkampje, de gebruikte houtsoorten, hoe vaak er gekampeerd is en door hoeveel mensen.

De opgraving is uitgevoerd door studenten archeologie van de RuG in samenwerking met Bureau Meerstad, de gemeentes Slochteren en Groningen. Het jachtkampje is ontdekt door archeologen van ARCbv uit Groningen.

Bron: www.gic.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!