Aboutaleb schrijft essay voor Maand van de Geschiedenis

Het essay voor de 12de Maand van de Geschiedenis wordt geschreven door Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam. Het krijgt de titel Droom & Daad, bijna gelijk aan het thema van de Maand van de Geschiedenis: Tussen Droom & Daad.

Wij-samenleving

In het essay onderzoekt Aboutaleb de wegen naar een wij-samenleving. Zijn stelling is dat we veel kunnen leren van zowel de dromers als de doeners. Mensen met moed, doorzettingsvermogen en opofferingsgezindheid. De boodschap van Aboutaleb is: we kunnen elkaar helpen de weg te vinden, want de weg van dromen naar daad is de weg van ‘ik’ naar ‘wij’. Van de ‘ik’ die vaak machteloos is tegen de grote problemen, naar de ‘wij’ die veel wegen opent. Het essay wordt door de CPNB uitgegeven en is tijdens de Maand van de Geschiedenis, jaarlijks in oktober, in de boekhandel te koop voor € 2,95.

Aboutaleb

Ahmed Aboutaleb (bron: Wikimedia Commons)

Ahmed Aboutaleb (bron: Wikimedia Commons)

Ahmed Aboutaleb (Marokko,1961) behaalde zijn einddiploma HTS in 1987, werkte als discussieleider, programmamaker, verslaggever en woordvoerder. Vanaf 2004 was hij wethouder van de gemeente Amsterdam. In 2007 werd hij benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en op 5 januari 2009 geïnstalleerd als burgemeester van Rotterdam. In 2014 werd hij door Elsevier uitgeroepen tot ‘Nederlander van het jaar’ en door Binnenlands Bestuur tot beste lokale bestuurder van 2014. Aboutaleb wordt geroemd als het gezicht van de stad die de afgelopen jaren met onder meer architectonische hoogstandjes opvallend positief in het nieuws was. Na de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo begin dit jaar maakte hij nationaal én internationaal indruk met zijn speech op het plein 1940-45. Het bracht hem op een topontmoeting over radicalisering in het Witte Huis en ontving hij veel lof van collega burgemeesters en politici over de gehele wereld.

Organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert de Maand van de Geschiedenis in samenwerking met ruim dertig culturele, toeristische en mediapartners, rond een jaarlijks wisselend thema. Het vfonds is hoofdinvesteerder van de Maand en de Nacht van de Geschiedenis. Op zaterdag 31 oktober organiseert Het Rijksmuseum de Nacht van de Geschiedenis. De Libris Geschiedenis Prijs is een onderdeel van de Maand van de Geschiedenis en wordt zondag 25 oktober tijdens radioprogramma OVT bekendgemaakt en uitgereikt. Er is een bedrag van € 20.000,- aan verbonden. Naast het uitgeven van het boek van burgemeester Aboutaleb selecteert de CPNB voor de Maand van de Geschiedenis een aantal toptitels binnen het thema, die speciaal onder de aandacht worden gebracht.

Activiteiten

De activiteiten tijdens de Maand van de Geschiedenis worden georganiseerd door bibliotheken, musea, boekhandels, archieven, historische verenigingen, gemeenten en vele andere organisaties verspreid over heel Nederland. Naast activiteiten worden er specials op tv uitgezonden, bijlagen van kranten staan in het teken van geschiedenis en historische websites richten themadossiers in. Op meer dan 1000 plaatsen, inclusief boekhandel en openbare bibliotheken, is het Maand van de Geschiedenis-magazine gratis te verkrijgen met achtergrondinformatie over het thema en een selectie van activiteiten. Kijk voor het volledige programma en meer informatie op de site van de Maand van de Geschiedenis.

Lees ook:

– Inschrijving Maand van de Geschiedenis gestart
– Interview: Burgemeester Aboutaleb over herdenken in Rotterdam

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!