Aangifte genocide tegen Karremans

Tegen Thom Karremans, commandant van Dutchbat-3 tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995, is aangifte gedaan van genocide en oorlogsmisdaden. Behalve tegen Karremans is ook aangifte gedaan tegen plaatsvervangend commandant Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen.Tegen Thom Karremans, commandant van Dutchbat-3 tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995, is aangifte gedaan van genocide en oorlogsmisdaden. Vier nabestaanden van Srebrenica-slachtoffers deden bij het Openbaar Ministerie in Arnhem behalve tegen Karremans ook aangifte tegen plaatsvervangend commandant Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen.Van januari tot eind juli 1995 stond de Bosnische moslimenclave Srebrenica onder bescherming van de Nederlandse VN-eenheid Dutchbat-3. Na de inname van de enclave op 11 juli werden volgens het Joegoslavië-tribunaal 9.000 moslims door de Bosnische-Serviërs onder leiding van Ratko Mladic vermoord.

„Karremans, Franken en Oosterveen hebben wellicht de omvang van de genocide niet kunnen voorzien, maar zij wisten van de diepgewortelde haat tegen de moslims en van eerdere executies van moslimmannen”, staat in de aangifte. „Door Rizo Mustafic en de familie van Hasan Nuhanovic van de compound af te zetten, hebben zij geholpen bij de genocide.”

Hasan Nuhanovic was in 1995 werkzaam als tolk op de Nederlandse basis in Potocari. Zijn ouders en broer vluchtten na de val van Srebrenica naar het basiskamp, maar werden gedwongen dat kamp weer te verlaten. De overblijfselen van zijn vader en broer zijn gevonden in een massagraf. Ook de familie van Rizo Mustafic, elektricien bij het VN-bataljon, mocht niet op de basis blijven. Zijn vrouw en twee kinderen overleefden de massamoorden, Mustafic zelf verdween spoorloos.

Door de jurisprudentie van het Joegoslavië-tribunaal is het begrip aansprakelijkheid, ‘command responsibility’, verruimd, zegt Elies van Sliedregt, hoogleraar strafrecht aan de Vrije Universiteit. De zaak tegen Karremans, Franken en Oosterveen maakt meer kans van slagen dan „zo’n vijf jaar geleden”, zegt Van Sliedregt. Daarmee is volgens haar niet gezegd dat Karremans cum suis „zelf het vereiste genocidale oogmerk hadden”.

Emeritus hoogleraar Theo van Boven noemt de genocideaanklacht „een zware klus om te bewijzen, oorlogsmisdrijven maakt meer kans.” Dutchbat had op basis van de wet oorlogsrecht volgens Van Boven bescherming moeten bieden „in plaats van blootstellen aan de vijand”.

Bron: NRC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!