Aanloop naar de Eerste Wereldoorlog: 24 juli 1914

Het is dit jaar 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog begon. Erlend van Ark blogt dagelijks op Historiën over de belangrijke gebeurtenissen inde aanloop naar de Eerste Wereldoorlog. Vandaag 24 juli 1914.

Vrijdag 24 juli 1914

russisch_leger_eerste_wereldoorlog

Het Russische leger was op papier het grootst, maar het ontbrak de Russen onder andere aan goede transportmiddelen, goede traning en goede uitrusting. Bron: thehistoryplace.com

Belgrado. In de vroege ochtend keert Pasic terug naar de Servische hoofdstad. Servië is bereid om aan alle eisen van Oostenrijk-Hongarije toe te geven om een confrontatie te vermijden, tenzij Rusland beloofd Servië te steunen. Verder wil Pasic andere grote mogendheden, zoals Engeland, Italië en Frankrijk bewegen om Wenen tot matiging van de eisen te dwingen en/of proberen het ultimatum te verlengen.

Pasic neemt de tien eisen van het ultimatum door met zijn ministers. Vooral de vijfde en zesde eis zijn moeilijk te verteren: Oostenrijk-Homgarije wil zelf onderzoek doen op Servische bodem. Verder moet Servië een aantal verdachten uitleveren. De regering van Pasic kan ernstig in de problemen komen als blijkt dat zij medeplichtig zijn aan de aanslagen.

Het grote probleem is dat er nog geen uitsluitsel is uit St. Petersburg. Is Rusland bereid om oorlog te voeren met Oostenrijk-Hongarije en misschien zelfs Duitsland omwille van Servië? De Servische ambassadeur in St. Petersburg, Spalajkovic heeft nog steeds geen definitief antwoord op deze prangende vraag. En de Franse ambassadeur in Belgrado is toevallig net ingestort en met ziekteverlof. Dus Servië weet ook niet hoe Frankrijk zal reageren.

De rest van Europa reageert verontwaardigd op het ultimatum. Alleen de Duitse regering schaart zich achter de tekst van het ultimatum en achter zijn bondgenoot Oostenrijk-Hongarije. Sazonov verklaart geschokt bij het lezen van de ultimatumtekst: “c’est la guerre Européenne” en bijt de Oostenrijkse ambassadeur toe: “jullie willen heel Europa in vuur en vlam zetten?!”. De Oostenrijkse ambassadeur biedt aan om al het bewijs voor de medeplichtigheid van Servië naar Rusland te sturen, maar Sazonov is daar niet in geïnteresseerd.

Wel raadpleegt hij meteen de chef van de generale staf, generaal Nikolai Janoesjkewitsj, over de staat en paraatheid van het leger. Nog dezelfde dag komt de raad van ministers bijeen om de situatie te bespreken. Zij besluiten morgen weer bijeen te komen voor een definitief besluit.

Ook de Engelse minister Grey reageert verontwaardigd. Hij ontbiedt de Duitse ambassadeur, Lichnowsky. Lichnowsky stuurt vervolgens een uiterst onhandig geformuleerd telegram naar Berlijn, waarin hij de Britse zorgen over een eventuele oorlog tussen de vier (!) Europese grootmachten overbrengt. Met ‘vier’ bedoelt hij Duitsland, Oostenrijk-Hongarije, Rusland en Frankrijk. Hierdoor zou men kunnen gaan denken in Berlijn dat Engeland sowieso niet mee zal doen aan een Europese oorlog.

Bekijk ook het volledige overzicht van de  aanloop naar de Eerste Wereldoorlog.

[bol_product_links block_id=”bol_53c2ffa43d69a_selected-products” products=”9200000014231745,9200000011489395,9200000015001587,1002004007442672,9200000014688110,9200000022206053″ name=”De Eerste Wereldoorlog” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Erlend van Ark

Erlend van Ark is historicus, docent en schrijver. Hij is geboren in 1977 en opgegroeid in het Noord-Hollandse Middelie. Na de middelbare school heeft hij eerst een bachelor Bank- en Verzekeringsleer gehaald en daarna is hij in 2000 Geschiedenis gaan studeren (UvA) en heeft hij de eerstegraads docentenopleiding (VU) afgerond. Na een aantal jaren gewerkt te hebben als geschiedenisdocent en docent Bestuurskunde kwam de uitgever I-Publish op zijn pad. Inmiddels is zijn eerste boek, over de Eerste Wereldoorlog, gepubliceerd en werkt hij aan zijn tweede, over de Tweede Wereldooorlog. Daarnaast is hij als freelance docent verbonden aan diverse onderwijsinstellingen en heeft hij werk als content schrijver en blogger. Erlend heeft een relatie met Irene Buzzoni en woont in Purmerend.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!