Afdeling Archeologie van Nederland, RMO Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft in 2011 de afdeling Archeologie van Nederland geopend. Historien.nl was er bij, een reportage in woord en beeld.Door Historien.nl gemaakte video over de afdeling ‘Archeologie van Nederland’ in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=So9wUG5UVlk[/youtube]

Willem-Alexander opent afdeling

Op donderdag 13 januari 2011 heeft Prins Willem-Alexander in Leiden de vernieuwde afdeling Archeologie van Nederland van het Rijksmuseum van Oudheden geopend. Met het wat onhandig opgraven van een plaquette en het op een bord zetten van zijn handtekening ontsloot de prins de afdeling voor het publiek. De nieuwe museumafdeling behandelt niet minder dan 300.000 jaar Nederlandse archeologie-geschiedenis en toont de bezoekers ruim 2.000 voorwerpen. Aan de hand van een indrukwekkend, groot en mooi vormgegeven wit lint, maakt het publiek een reis door de tijd. Gedurende die reis ziet de bezoeker tal van prachtige voorwerpen, zijn er animaties en dia-projecties te zien en kan men via Google-maps inzoomen op vergane tijden.

Peelhelm

Voor kinderen is de nieuwe afdeling extra leuk omdat zij onder het lint kunnen kruipen om te zien hoe mensen vroeger leefden, woonden en sliepen. Zo raken ze vertrouwd met het bestaan in bijvoorbeeld de prehistorie, de Vikingtijd en de Middeleeuwen. Voor volwassenen zijn het gigantische mammoetbot, de gouden Gesp van Rijnsburg,  het zwaard van Jutphaas uit de bronstijd, de Middeleeuwse zwaarden en de gouden Peelhelm zeer aantrekkelijk om te bekijken. Deze indrukwekkende voorwerpen uit de Nederlandse geschiedenis zijn zeer mooi tentoongesteld in een prachtige nieuwe afdeling. De nieuwe afdeling vervangt definitief de tijdelijke presentatie over Nederlandse archeologie uit 2003.

Informatie en bezoektijden

Bezoekadres: Rapenburg 28, 2311 EW Leiden
Open: dinsdag tot en met zondag 10.00-17.00 uur
Internet: www.rmo.nl

1 Reactie op Afdeling Archeologie van Nederland, RMO Leiden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!