Afscheid van Dierenpark Emmen: Het einde van een tijdperk

Ruim tachtig jaar lang vermaakte Dierenpark Emmen jong en oud. Vele generaties hebben mooie herinneringen aan de Drentse dierentuin die in 1935 werd opgericht. Op Oudjaarsdag komt er een einde aan deze geliefde attractie. Het einde van een tijdperk, terwijl een nieuwe begint. Op 25 maart 2016 opent namelijk ‘Wildlands Adventure Zoo’ haar deuren.

De komst van het Noorder Dierenpark

De geschiedenis van dierenpark Emmen gaat terug tot 27 mei 1935. Op die Hemelsvaartsdag liet het ‘Noorder Dierenpark’ de Groningers voor het eerst kennismaken met de bijzondere dierenwereld. Oprichter van het dierenpark was Willem Sjuck Johannes Oosting (1906-1983), die als klein jongetje er al van droomde om een directeur van een dierentuin te zijn. Zijn idee om een dierenpark op te richten in Emmen bleek een groot succes. De opening op 27 mei 1935 trok maar liefst 5000 bezoekers, en ook in de maanden daarna bleven de bezoekersaantallen erg hoog.

Het Noorder Dierenpark mag zich in een groote belangstelling verheugen, niettegenstaande het nog eenigen tijd zal duren voor alles gereed is. Het parkterrein dat o.g.v. 4 H.A. groot is, ligt buitengewoon mooi midden in de kom van Emmen. De heer W. J. Oosting heeft van de Hoofdstraat uit een weg laten aanleggen van 160 M. lang. Van de Hoofdstraat af is er een prachtig gezicht op de groote grillige rotsblokken van eenige meters hoog en ongeveer 50 M 2. groot, deze zijn bestemd voor klimgeiten. De verschillende afdeelingen, bestemd voor beren, adelaars, apen, fazanten, watervogels, roofdieren enz., enz., naderen haar voltooing.

– De bouw van het Noorder Dierenpark. Bron: Nieuwsblad van het Noorden, 27-02-1935

Grote hoogtepunten, diepe dalen

In de afgelopen tachtig jaar kende dierenpark Emmen grote hoogtepunten en diepe dalen. De Tweede Wereldoorlog was een zware tijd met voedselschaarste voor de dieren. Het dierenpark vormde in die tijd ook een schuilplaats voor onderduikers, die door zich te verstoppen in de ‘wilde dierengalerij’ de oorlog wisten te overleven. In haar hoogtijdagen kende de dierentuin bezoekersaantallen van soms wel 1,5 miljoen per jaar. Regelmatig vonden er uitbreidingen en verbouwingen plaats om het bezoekers nog meer naar de zin te maken. In 1998 werd er om meer ruimte te creëren bijvoorbeeld een tweede gedeelte van het park net buiten Emmen geopend. Het oude en het nieuwe park werden met elkaar verbonden door middel van een loopbrug.

Heter benijd dan beklaagd”, zoo begon burgemeester Bouma zijn rede bij de officieele opening van het “Noorder Dierenpark”. De burgemeester schetste den bloei van het dorp Emmen en de groote beteekenis van het dierenparkvoor het geheele Noorden boven Zwolle. Spreker gewaagde van de groote liefde van den directeur, den heer Oosting, voor de dieren, en achtte deze schoone schepping de attractie voor het geheele Noorden. Het Noorder Dierenpark zal Emmen geheel van karakter doen veranderen.

– De Telegraaf (28-05-1935) over de opening van het Noorder Dierenpark

Teruglopende bezoekersaantallen

Maar dierenpark Emmen kampte ook regelmatig met financiele problemen. De afgelopen jaren namen de bezoekersaantallen sterk af. In 2011 werd een faillissement zelfs ter nauwer nood afgewend. Tijden veranderen, en daarmee ook de visie op de dierentuin. De bekendste attractie uit Emmen werd vaak verweten ‘ouderwets’ te zijn. Het nieuwe Wildlands Adventure Zoo bevindt zich net buiten Emmen. Met het nieuwe park op de Es hoopt Emmen opnieuw honderdduizenden bezoekers te trekken.

De Humboldtpinguin is een geliefde bewoner van dierenpark Emmen, dat in 2016 na 80 jaar de deuren sluit. (bron: Wikimedia)

De Humboldtpinguin is een geliefde bewoner van dierenpark Emmen, dat in 2016 na 80 jaar de deuren sluit. (bron: Wikimedia)

Documentaire DAVA

Op YouTube is een schitterende mini-documentaire te vinden van het Drents AudioVisueel Archief (DAVA). Een eerbetoon aan een bijzondere dierentuin, waar ongetwijfeld de nodige mooie herinneringen bij worden opgehaald.

https://www.youtube.com/watch?v=-EH7LjK4mCY

Tijdlijn: Dierentuin Emmen

• 27 mei 1935: Opening Noorder Dierenpark, onder leiding van directeur Willem S. J. Oosting
• 1940-1945: Het dierenpark dient als schuilplaats voor onderduikers in de Tweede Wereldoorlog
• Jaren ’60: Hoogtijdagen in het Noorder Dierenpark, trekt veel bezoekers
• September 1970: Crisis in de dierentuin door teruglopende bezoekersaantallen. Oosting treedt af als
directeur en wordt opgevolgd door Aleid Reinsen-Oosting.
•Jaren ‘ 70: Onder leiding van de directeur vinden allerlei vernieuwingen plaats, zoals de ‘Afrikaanse Savanne’, waar dieren als zebra’s, giraffen en struisvogels verblijven. Ook wordt de vlindertuin geplaatst.
• 1985: Opening van het ‘Biochron’, een permanente tentoonstelling over de evolutie van het leven.
• 1998: De dierentuin krijgt een uitbreiding van zes hectare, aan de rand van Emmen op de Noordbargeres
• 2004: De naam Noorder Dierenpark veranderd in ‘Dierentuin Emmen’
• 2007: Plannen worden bekend gemaakt om dierentuin Emmen te verplaatsen naar de Es
• 2010: Dierenpark Emmen viert haar 75-jarig bestaan
• Oktober 2010: Door teruglopende bezoekersaantallen verliest de dierentuin miljoenen aan inkomsten. Om een faillissement af te wenden leent het park 1,4 miljoen euro van de gemeente Emmen
• 26 maart 2014: Bekend wordt dat dierentuin Emmen vanaf 2016 ‘Wildlands: Adventure Zoo Emmen’ zal gaan heten, op een locatie even buiten Emmen.

Bronnen

 

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!