Alexander de Grote stierf door vergiftiging

Alexander de grote is gestorven aan een dodelijke bacterie uit de rivier Styx en niet door koorts naar aanleiding van een zware drinkpartij op het feest in het paleis van Nebukadnezar II in Babylon (het tegenwoordige Irak), aldus Amerikaanse wetenschappers.Alexander de grote is gestorven aan een dodelijke bacterie uit de rivier Styx en niet door koorts naar aanleiding van een zware drinkpartij op het feest in het paleis van Nebukadnezar II in Babylon (het tegenwoordige Irak), aldus Amerikaanse wetenschappers.

Amerikaanse wetenschappers hebben een opvallende correlatie gevonden tussen de symptomen waar Alexander aan leed voor zijn dood in 323 voor Chr. en de effecten van de zeer giftig bacterie calicheamicin. Deze bacterie zou afkomstig zijn uit het water van de Griekse rivier Styx.

De rivier Styx was de mythische ingang naar de onderwereld. Men neemt aan dat deze mythische rivier gebaseerd is op de rivier Mavroneri (of Zwart Water) die ontspringt in de bergen van de Peleponnesos. De oude Grieken geloofden dat het water van de rivier zo giftig was dat iedere boot die niet gemaakt was van de hoeven van paarden- of muilezels zou zinken.

“It is extremely toxic,” aldus Antoinette Hayes, co-auteur van het Stanford University onderzoeksverslag en toxicologist bij het Pfizer Research in de VS. “It is a metabolite – one of hundreds produced by soil bacteria. It grows on limestone, and there’s a lot of limestone in Greece.”

“Such a sacred poison, used by the gods, would be appropriate for Alexander, who was already being thought of as semidivine,” Adrienne Mayor, co-auteur van het onderzoeksverslag en onderzoeker van de Stanford University’s departments of classics and history of science. “Notably, some of Alexander’s symptoms and course of illness seem to match ancient Greek myths associated with the Styx. He even lost his voice, like the gods who fell into a coma-like state after drinking from the river.”

“I personally think that Alexander probably died of natural causes – either typhoid or an overdose of the hellebore used to treat his illness – but other views are possible,” aldus Richard Stoneman, auteur van het boek Alexander the Great: A Life in Legend.

Bron:  Telegraph.co.uk

Alexander-specialist Willy Clarysse (hoogleraar aan de Katholieke Universiteit van Leuven, België) zond Historiën.nl de volgende reactie:

De uitkomst van dit onderzoek lijkt me in hoge mate onwaarschijnlijk. Alexander is gestorven in Babylon, en die rivier Styx (toch al een verdachte naam) is volgens het nieuwsbericht in de Peloponnesus. Hij kan daar dus niet van gedronken hebben.

Een collega-dokter zegt dat er geen twijfel is dat Alexander gestorven is van uitputting (het heeft meerdere dagen geduurd), maar wat dan de oorzaak is van die uitputting is niet duidelijk. Het zou bijvoorbeeld wel een vorm van malaria kunnen geweest zijn. Dat hij op het einde zijn stem verloren heeft, kan zonder moeite met die uitputting (totale uitputting na een bijzonder woest leven, op alle gebied) verklaard worden.

Maar de speculaties zullen wel blijven, denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!