Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland

Op 12 juni a.s. wordt het eerste exemplaar van het boek Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten aangeboden aan minister Plasterk. Aan de hand van honderd portretten van ambtenaren wordt de geschiedenis van 200 jaar koninkrijk in beeld gebracht. De geschiedenis van Nederland bezien van achter de schermen!

Voorkant Ambtenaren! - kleinTussen 1815 en 2015

Wat ambtenaren doen, doet ertoe. Gedurende de 200 jaar van ons koninkrijk hebben zij op allerlei manieren bijgedragen aan het Nederland dat we nu kennen. Die bijdrage is zichtbaar gemaakt in dit boek. Aan de hand van honderd portretten van ambtenaren tussen 1815 en 2015 wordt de geschiedenis van Nederland èn het ambtelijk vakmanschap in beeld gebracht.

Het boek is een initiatief van Davied van Berlo (Ambtenaar 2.0, Pleio) en Jeroen Pepers (A+O fonds Gemeenten) en is tot stand gekomen dankzij de vrijwillige bijdrage van zo’n honderd auteurs, onderzoekers, fotografen, etc. Het boek is voorzien van een harde kaft en is volledig in kleur. Het is in de (online) boekhandel te verkrijgen voor €15, maar ambtenaren kunnen het boek met korting aanschaffen: €9,95, incl. verzendkosten!

Een geschiedenis van Nederland

Wie bouwde de eerste spoorlijn? Wie zette de kinderbescherming op in Rotterdam? Wie ontwierp de Deltawerken? Wie bracht de AOW tot stand? Van secretaris-generaal tot trambestuurder, van Den Haag tot Maastricht, van Indonesië tot Suriname en de Antillen en van 1815 tot 2015. Zonder deze mensen zou Nederland er heel anders uit hebben gezien.

Bladerend door dit boek zie je Nederland veranderen, maar zie je ook hoe de rol van de overheid zich ontwikkelt. In de twintigste eeuw wordt Nederland een verzorgingsstaat. Sommige overheidsfuncties verdwijnen, zoals de beul en de torenwachter, maar er komen ook veel functies bij. De overheid groeit mee met de verwachtingen van de samenleving. In Ambtenaren! gaan die geschiedenissen gelijk op.

Meer ambtenarengeschiedenis

Honderd markante ambtenaren zijn nu vastgelegd in dit boek, maar tijdens het samenstellen van het boek kwamen nog veel meer namen en verhalen bovendrijven. De initiatiefnemers zijn dan ook van plan deze verhalen te blijven verzamelen. De boeken, artikelen en andere publicaties over ambtenaren en hun werkzaamheden worden samengebracht op een internetsite: ambtenarengeschiedenis.pleio.nl.

Dit boek is verplichte kost voor elke ambtenaar, maar eigenlijk is het  interessant voor iedereen die meer wil weten over de geschiedenis van Nederland. Vanaf 12 juni is het verkrijgbaar in de (online) boekhandel, maar wie het boek zo snel mogelijk in zijn bezit wil hebben kan het nu al bestellen via bit.ly/Ambtenaren. Voor bestellingen van tien exemplaren of meer (bijv. als relatiegeschenk of kerstcadeau) is er een aangepaste prijs.

Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten
Davied van Berlo en Jeroen Pepers, samenstelling

ISBN 9789012395601
248 pagina’s, hardcover, full colour

Banner Ambtenaren!
Bestellen: http://bit.ly/Ambtenaren

Historiën Twitter
Schrijf je in voor TOEN!