Archeologen vinden muntschat in Groningen

Archeologen hebben in Groningen ruim 420 zilveren munten gevonden uit de vroeg zestiende eeuw.

Archeologen hebben bij opgravingen in het centrum van Groningen ruim 420 zilveren munten gevonden uit de vroeg zestiende eeuw. Het is volgens de gemeente Groningen één van de grootste muntschatten die ooit in Nederland zijn gevonden. De schat werd al enkele weken geleden opgegraven, maar de munten moesten nog worden schoongemaakt.

De munten zijn tussen 1500 en 1508 in Groningen geslagen. Ze worden butkens, jagers en vliegers genoemd. Het zijn halve, hele en dubbele stuivers. Volgens de gemeente hebben de munten vooral historische waarde.

Verstopt
Volgens een woordvoerder van de gemeente is het goed denkbaar dat de munten expres in de grond waren gestopt. “De munten stammen uit een onrustige tijd. In de zestiende eeuw was er rond en in de stad oorlog. Het is goed voorstelbaar dat deze kostbare muntschat wellicht tijdelijk aan de bodem werd toevertrouwd.”

De munten werden in een kleine stenen kruik gevonden. Naast de munten werden ook sporen van bewoning uit de prehistorie gevonden. De archeologen ontdekten vuursteen uit de late steentijd, wat erop duidt dat er mensen gewoond hebben.  Ook werden delen van twee aardewerken kariatiden (beelden van vrouwen) uit de zeventiende eeuw en delen van een boerenerf uit de twaalfde eeuw opgegraven.

Bron: www.nos.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!