Archeologie in Nederland, een bijzondere emmer

In Archeologie in Nederland 4 (2017) staat een kort artikel over een bijzonder voorwerp. Een topstuk in musea. Het is een…

 

Emmer met schenktuit. Foto: Restaura, Heerlen (van rmo.nl). Bron: www.rmo.nl/tentoonstellingen/archief/gouden-middeleeuwen/topstukken/emmer-met-schenktuit

Het “stal in 2014 de show op de grote tentoonstelling Gouden Middeleeuwen in Het Rijksmuseum van Oudheden en is nu een van de highlights in de vaste opstelling in Castellum Hoge Woerd in De Meern.”

Over welke vroegmiddeleeuwse vondst gaat het? Een gouden sierspeld? Een compleet schip? Nee hoor. Over een emmer. Een alledaags gebruiksvoorwerp.
Maar -zonder cynisme- wat voor een emmer!

Reconstructie

Archeologen vonden de resten in Leidsche Rijn in 2010. Dankzij de metaaldetector vonden zij vier bewerkte ijzeren banden. De planken ertussen moesten de duigen zijn. Drie planken en de bodem ontbraken, maar er was genoeg materiaal voor restauratieatelier Restaura om een reconstructie te maken. De langere duigen zorgden dat de gebruiker een hengsel kon bevestigen. Een halfronde -verloren gegane- deksel zorgde ervoor dat degene die water uitgoot droge voeten hield.

Een houten emmer als topstuk van de Gouden Middeleeuwen. RMO Leiden, 2014. Foto: auteur.

Tuit

Het opvallendste kenmerk is de tuit. De maker gebruikte een zijtak en boorde deze van twee kanten in om een loop te krijgen. Een alledaags gebruiksvoorwerp van allure dus.

“Waar het ooit voor gediend heeft, is niet duidelijk, maar het was zeker geen gewoon emmertje om water mee te halen.”

De datering aan de hand van vondstomstandigheden is 725-750.

Archeologie in Nederland

De gegevens van het artikel over de emmer uit de vroege middeleeuwen zijn:

Kam, René de, ‘Een bijzondere Merovingische houten emmer uit Leidsche Rijn’, Archeologie in Nederland (jaargang 1; Utrecht september 2017) 4, 44-45.

In het tijdschrift staan onder meer ook artikelen over:

  • de goudschat van Lienden
  • de neanderthaler-vindplaats in ‘s-Hertogenbosch
  • keramiek en politiek in de patriottentijd
  • gebrek aan daadkracht voor scheepswrakken
[bol_product_links block_id=”bol_59ff4736cfa05_selected-products” products=”9200000068992827,9200000057137773″ name=”Gouden Middeleeuwen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!