Archeologie van de oorlog: weekendtip!

Tip voor komend weekend: een bezoek aan het Noordbrabants Museum. Want daar is nu de eerste Nederlandse tentoonstelling over Archeologie van de oorlog. 

bron: Noordbrabants Museum

Wat vind je zoal terug in de bodem van strijdgebieden en wat voegt het toe aan wat we weten over het voeren van oorlog? Interesse in de archeologie van moderne oorlogen is de laatste jaren zowel op professioneel als amateurniveau in opmars. Het Noordbrabants Museum in ’s Hertogenbosch besteedt van 28 januari tot en met 14 mei 2017 als eerste museum in Nederland uitgebreid aandacht aan deze boeiende jonge tak van het bodemonderzoek. Bezoekers aan de tentoonstelling Opgegraven strijd. Archeologie van de oorlog worden aan de hand van objecten en multimediale presentaties wegwijs gemaakt in de oorlogsarcheologie van de Steentijd tot de Koude Oorlog. Archeologen Evert van Ginkel (TGV teksten en presentatie) en Arjen Bosman (Military Legacy), specialist militair erfgoed van de twintigste eeuw, stelden deze unieke tentoonstelling samen. Vaak staat het dramatische, menselijke verhaal achter de voorwerpen centraal.

Ruim 700 voorwerpen

De variatie van voorwerpen is enorm: prehistorische skeletten, Romeinse slingerkogels, middeleeuws geschut, vuurwapens uit de Slag bij Arnhem, maar ook kleine alledaagse objecten uit Napoleontische legerkampen en nazi-Duitse concentratiekampen. Voorwerpen uit heel Nederland uit de periode 2000 voor Chr. – 2000 na Chr., met de nadruk op de Tweede Wereldoorlog, worden in deze tentoonstelling samengebracht.

Voor het eerst te zien

Ruim vijftig instellingen en particulieren hebben bruiklenen, beeldmateriaal en informatie geleverd. De helft van de getoonde voorwerpen is afkomstig uit provinciale en gemeentelijke depots voor bodemvondsten. Veel van het materiaal wordt voor het eerst aan een breed publiek gepresenteerd. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde publicatie. Verkrijgbaar in de MuseumShop voor € 10,-.

Aanbod voor het hele gezin

Gedurende de tentoonstelling is het mogelijk om op zondag 14 uur aan te sluiten bij een gratis rondleiding door Opgegraven strijd. Geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. Reserveren is niet noodzakelijk.

De jongere bezoekers (vanaf 6 jaar) kunnen zelf als archeoloog aan de slag. In een forse opgravingsbak in de tentoonstelling kunnen zij delven naar vondsten en hun bevindingen rapporteren in een archeologisch rapport.

Publiek toegankelijke opgraving

Van woensdag 1 maart tot en met zondag 5 maart 2017 onderzoeken archeologen Ivar Schute en Jobbe Wijnen een strook grond op het terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Beiden zijn gespecialiseerd in onderzoek naar kampen uit de Tweede Wereldoorlog. De publiek toegankelijke opgraving vindt plaats in het verlengde van de reconstructie van de kampspoorlijn op het terrein. Na het onderzoek zullen de resultaten worden gepresenteerd in de tentoonstelling in ’s-Hertogenbosch.

Meer informatie

Het Noordbrabants Museum

Schrijf je in voor TOEN!