Archeologieopdekaart.nl: webtip!

Regelmatig verschijnen er weer nieuwe websites die geschiedenis toegankelijk maken. Archeologieopdekaart.nl is zo’n interessante nieuwkomer!

Bron: www.archeologieopdekaart.nl

Bron: www.archeologieopdekaart.nl

Tien perioden

Archeologieopdekaart.nl is een initiatief van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). De website maakt gebruik van kaarten en satellietbeelden van google en is ingedeeld in tien Nederlandse, archeologische perioden. In elke periode is een aantal bijzondere vondsten ‘op de kaart gezet’. Iedere periode, van prehistorie tot Moderne Tijd, heeft een eigen landkaart die laat zien hoe Nederland er in die tijd uitzag, zodat je kunt zien hoe het landschap sinds de prehistorie is veranderd.

Breed publiek

De site is begin november officieel gelanceerd en geeft dus een overzicht van de archeologie in Nederland.  Met Archeologie op de Kaart wordt nu een breed publiek bediend en kan iedereen snel, makkelijk en toegankelijk kennismaken met de archeologische rijkdom van de Nederlandse bodem. De site bestaat niet alleen uit tekst en kaarten, maar is voorzien van veel foto’s, filmpjes, tekeningen en 3D-reconstructies, zodat je een goede van hoe Nederland er in die tijd uitzag.

Canon

De periodes van Archeologie op de Kaart zijn gekoppeld aan de Canon van Nederland, die als richtlijn geldt binnen het geschiedenisonderwijs. De website is geschikt voor de hoogste klassen van het primair- en de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Voor docenten is de website een naslagwerk, voor leerlingen levert de website een schat aan informatie voor eigen projecten.
Bekijk Archeologie op de Kaart: www.archeologieopdekaart.nl

Schrijf je in voor TOEN!