Arrestatiebevel Nederlandse oorlogsmisdadiger

 Het Team Executie Strafvonnissen (TES) van het Openbaar Ministerie heeft een Europees Arrestatiebevel (EAB) uitgevaardigd tegen de in Duitsland wonende, Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber.

Het Team Executie Strafvonnissen (TES) van het Openbaar Ministerie heeft een Europees Arrestatiebevel (EAB) uitgevaardigd tegen de in Duitsland wonende, Nederlandse oorlogsmisdadiger Klaas-Carel Faber. Dat heeft het TES donderdag bekendgemaakt. Nederland wil Faber overgeleverd hebben om hem zijn straf te laten uitzitten.

Faber, inmiddels 88, was lid van het executiepeloton in kamp Westerbork, lid van de Waffen-SS en lid van het Sonderkommando Feldmeijer. In 1947 werd hij ter dood veroordeeld wegens de dood van zeker elf mensen in kamp Westerbork en wegens het hulp bieden aan de vijand in oorlogstijd.

Een jaar later werd die straf omgezet in levenslang. Faber ontsnapte in 1952 uit de gevangenis van Breda en vluchtte naar West-Duitsland.

Eerdere procedures om Faber naar Nederland te krijgen zijn op niets uitgelopen. Een overleveringsprocedure op basis van een EAB is nog niet eerder gevoerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!