Artistieke rijkdom in MatchBoox ‘Kunst in Bergen’

Op 9 oktober 2016 verschijnen de eerste MatchBoox over ‘Kunst in Bergen (N.-H.)’, vier prachtig vormgegeven en geïllustreerde boekjes in een luxe box die je ‘in vogelvlucht’ meenemen in de artistieke rijkdom van het vermaarde kunstenaarsdorp in Noord-Holland.

De box is voorzien van een praktische plattegrond zodat de lezer ziet welke kunstenaar waar woonde en werkte.

Kunst centraal in Bergen

Al meer dan een eeuw trekt Bergen (N.-H.) een verscheidenheid aan kunstenaars. Schilders, beeld-houwers, fotografen, schrijvers en musici vinden tot op de dag van vandaag hun inspiratie in het dorp, de natuur en het landschap. Naast Museum Kranenburgh tref je in Bergen talrijke kunstgaleries. In oktober is er de jaarlijkse Kunst10Daagse, er zijn boekenmarkten en er is ’s zomers de wekelijkse kunstmarkt rondom de Ruïnekerk. En dat allemaal met de wereldberoemde architectuur in Park Meerwijk op loopafstand.

Kunst in Bergen

MatchBoox

Deze creatieve verscheidenheid krijgt vaste vorm in de luxe Collectors’ edition bestaande uit vier MatchBoox: geïllustreerde handgemaakte leporello boekjes in een luciferdoosje, over bouwkunst, schilderkunst, literatuur en fotografie en andere kunsten in Bergen. De box is voorzien van een praktische plattegrond zodat de lezer kan zien welke kunstenaar waar woonde en werkte. Zo bieden deze vier unieke MatchBoox elke lezer het handvat voor nieuwe ontdekkingen in het kunstenaarsdorp Bergen (N.-H).

De MatchBoox ‘Kunst in Bergen (N.-H.)’ collection, zijn voor € 25,- te koop via web, diverse museum- en boekwinkels en via www.matchboox.com.

Presentatie: zondag 9 oktober 2016 bij Galerie Rogier Jonk, Plein 7, Bergen (14.30-16.00), samen met ‘Leesbaar Bergen’ (de literaire citatenkaart van Bergen en Bergen aan Zee).

Bestel de collector’s edition van de Matchboox hier.

Over de makers

De vier MatchBoox ‘Kunst in Bergen (N.-H.)’ zijn een productie van Bob Polak (tekst), Elisa Pesapane (tekeningen) en Yolanda Huntelaar, Werkplaats Amsterdam (vormgeving).

  • Bob Polak (1947) is auteur van diverse publicaties, o.a. over Bergen (N.-H.), zoals ‘Bouwkunst in Bergen. De villa’s van vandaag’ (2013) en ‘Hier ligt Hemelrijk. Schrijvers, schilders en anderen begraven in Bergen’ (2013). Bob Polak stelde in 2016 ‘Leesbaar Bergen’ samen, de plattegrond van het kunstenaarsdorp en omgeving opgebouwd uit meer of minder literaire citaten.
  • Elisa Pesapane (1979) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Haar vrije werk, dat merendeels bestaat uit monumentaal tekenwerk en olieverfschilderijen op paneel – van serieus, klein werk tot anderhalf meter hoge triptieken – wordt regelmatig geëxposeerd en is opgenomen in diverse museale, privé- en bedrijfs-collecties. Daarnaast is Elisa Pesapane actief als portretschilder en -tekenaar, en literair illustrator.
  • Yolanda Huntelaar (1974)/ Werkplaats Amsterdam, is Grafisch Ontwerper. Na haar opleiding aan de Rietveld Academie was zij verantwoordelijk voor projecten variërend van websites en brochures tot omvangrijke boekproducties zoals ‘De Grote Van Gogh Atlas’ (2015), ‘Handig Literatuurboek’ (2016) en de revisie van de jeugdwoordenboeken van Van Dale (2016). Yolanda Huntelaar bedacht de vorm en componeerde ‘Leesbaar Amsterdam’ (2015) en ‘Leesbaar Bergen’ (2016).
  • Lies Kindt (1953) studeerde in 1984 af als Grafisch Ontwerper aan de Rietveld Academie in Amsterdam, in 1988 behaalde zij haar diploma Illustratie aan de AKI in Enschede. Als Illustratief ontwerper werkte zij o.a. mee aan ‘Wonder. Magie van kunstenaarsdorp Bergen’ (2013) en ‘Hier ligt Hemelrijk. Schrijvers, schilders en anderen begraven in Bergen’ (2013). Lies Kindt is docente Illustreren en is werkzaam als portretknipper en -tekenaar.
Schrijf je in voor TOEN!