10 november 1918: asielzoeker keizer Wilhelm II

Op 10 november 1918 kreeg de geschiedenis een bijzondere wending. Nederland kreeg een keizer in het land, zij het een gevluchte. Keizer Wilhelm II van Duitsland zocht hier asiel.

Wilhelm_II

De Duitse keizer Wilhelm II. Bron: wikimedia commons

De naderende nederlaag in de Eerste Wereldoorlog heeft keizer Wilhelm II doen besluiten asiel te zoeken in neutraal buurland Nederland. Historici hebben er over getwist of koningin Wilhelmina al voor zijn komst van deze vlucht wist. Wilhelmina-biograaf Cees Fasseur schreef dat Wilhelmina ongelovig reageerde op de vlucht van de keizer, laat staan dat zij ervan zou hebben geweten.

Koningin Wilhelmina

In 2006 onderzocht militair historicus dr. Paul Schulten in Franse militaire archieven een document. Hieruit komt naar voren dat Wilhelmina minstens een maand voor de komst van de Duitse keizer daarvan mogelijk wel op de hoogte was. Het document is van 10 oktober 1918, een maand voor het eind van de Eerste Wereldoorlog. Koningin Wilhelmina schreef in haar autobiografie Eenzaam maar niet alleen dat zij pas nadat de oorlog was beëindigd op de hoogte was gesteld van de komst van de keizer.

De Franse militaire attaché in Den Haag meldt in het document dat het Nederlandse hof de burgemeester van Oldenzaal onder geheimhouding heeft opgedragen om veertig koffers van het Duitse keizerlijk hof door te sturen naar het kasteel van graaf Godard Aldenburg-Bentinck.

Huize Doorn

Een maand later, op 10 november 1918, kwam de Duitse keizer naar Nederland. Daar kreeg hij aanvankelijk onderdak op het kasteel van graaf Bentinck in Amerongen om uiteindelijk te belanden in Huize Doorn waar hij in 1941 overleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!