Belangrijke getuigenissen in zaak Demjanjuk

Deze week worden twee belangrijke getuigen in de zaak tegen John Demjanjuk gehoord. Ze wisten beide kamp Sobibor te overleven door met de Duitsers te werken, en zijn later ontsnapt.

Thomas Blatt en Philip Bialowitz zijn twee Poolse joden, die gevangen genomen werden en naar Sobibor gedeporteerd. De twee kregen een kans die maar heel weinig kregen: het vernietigingskamp overleven. Daar moesten ze wel een prijs voor betalen. Ze moesten de andere joden die aan kwamen kaal scheren en hun bagage sorteren, en konden hen niet vertellen wat hun lot zou zijn: de gaskamers. Uiteindelijk wisten de twee uit het kamp te ontsnappen, en ze hebben zich er nu op toegelegd hun verhaal aan zoveel mogelijk mensen te vertellen.

Momenteel loopt in München het proces tegen John Demjanjuk, die ervan beschuldigd wordt bewaker te zijn geweest in kamp Sobibor. Hoewel de beide getuigen hem niet herkennen, zeggen ze wel dat als hij een bewaker is, heeft meegedaan aan de wreedheden. Als er nieuwe joden binnen kwamen, deed iedereen mee.

Bron: NOS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!