Best bewaarde gladiatorengraven in York ontdekt

Tachtig graven in 2004 bij York ontdekt blijken nu van Romeinse gladiatoren te zijn. De graven liggen in Driffield Terrace, in een tuin van een achttiende eeuws landgoed zuid-west van York.Tachtig graven in 2004 bij York ontdekt blijken nu van Romeinse gladiatoren te zijn. De graven liggen in Driffield Terrace, in een tuin van een achttiende eeuws landgoed zuid-west van York. Volgens de wetenschappers is er wereldwijd nog nooit zo’n compleet grafveld van de Romeinse gladiatoren gevonden. Eerst dacht men dat het om Romeinse soldaten ging die na een opstand waren onthoofd. Nieuw archeologisch onderzoek heeft die mening doen herzien.

De skeletten van de jonge, gezonde mannen blijken allemaal één bovenmatig ontwikkelde arm te hebben. Van een kwart is de rechter arm zelfs 1 tot 1,8 cm langer dan de linker, wat er op wijst dat hun training al op jeugdige leeftijd begon.

Ook werden op de lichamen veel verwondingen gevonden die zouden zijn ontstaan tijdens de gevechten in de arena. Zo heeft een de mannen een wond die alleen van een beet door een beer of leeuw afkomstig kan zijn, dieren die de gladiatoren bevochten.

Het is bekend dat verslagen gladiatoren vaak werden geëxecuteerd door een doodsklap met een hamer. Ook hier tonen schedels duidelijke sporen van een dergelijke klap. Maar opvallend is dat alle lichamen onthoofd zijn en dat die onthoofding van achteren verricht. Dat wijst er op dat er meer manieren waren voor een ‘coup de grâce’. De graven dateren van de 1e eeuw voor Chr.  tot de 4e eeuw na Chr.

Bronnen
http://www.independent.co.uk 
NOS.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!