Beste WK-spits ooit: Just Fontaine

FontaineWordt de Duitse spits Miroslav Klose dit jaar de beste spits van het WK? Klose dreigt zelfs het record over meerdere WK’s van de Braziliaan Ronaldo af te nemen (15 doelpunten). Maar wie is nu eigenlijk de allerbeste aanvaller geweest op één afzonderlijk WK?  

Wordt de Duitse spits Miroslav Klose dit jaar de beste spits van het WK? Vier jaar geleden lukte hem dat eveneens met vijf doelpunten. Klose dreigt dit jaar zelfs het record over meerdere WK’s van de Braziliaan Ronaldo af te nemen (15 doelpunten). Maar wie is nu eigenlijk de allerbeste aanvaller geweest op één afzonderlijk Wereldkampioenschaps-toernooi?

Mensen denken dan al snel aan wereldsterren als Eusebio, Di Stefano, Puskas, Maradona, Ronaldo, Müller, Cruijff of Pelé. Maar is dat ook echt zo? Wie presteerde er op de eindronde van een WK nu gewoon het allerbeste als je elk vals (nationalistisch) sentiment wegneemt en alleen de koele cijfers laat spreken? Topsport is hard en dus haalt Historien.nl strenge statistische feiten naar voren om dit uit te vinden. Wie het meeste heeft gescoord op een WK eind-toernooi wint deze wedstrijd. Het zal velen verbazen, maar de hoofdprijs gaat niet naar  Eusebio, Puskas, Maradona, Ronaldo, Müller, Cruijff of Pelé etc. Haal alle (chauvinistische) franje weg en er blijft slechts één naam over: de Fransman Just Fontaine.

Wie zult u zeggen ? Maar u las het weldegelijk goed. Just Fontaine, de man die 13 keer scoorde op het WK van 1958 en daarmee de absolute recordhouder is wat betreft de meeste goals op één WK.

Om te vergelijken: de grote Johan Cruijff scoorde maar drie keer op één eindronde. Zelfs Neeskens en Rep deden beter dan Cruijff in 1974. Ook Muller (10) en Maradona (5) kwamen op een WK bij lange na niet voorbij het aantal van Fontaine. Ook Pelé niet zult u zeggen? Nee, zeker niet Pelé. Op het WK waarin Fontaine en Pelé tegenover elkaar stonden (’58), scoorde Fontaine zelfs meer dan twee keer zoveel als Pelé (13 tegen 6).

Pelé werd zelfs nooit topscorer van een WK en wist bovendien op zijn beste WK slechts 6 maal het net te vinden. Ook zijn totaal-score verbleekt bij Fontaine. Overall scoorde hij ‘slechts’ 12 doelpunten op 3 WK’s. Dat is nota bene één goal minder dan Fontaine terwijl Pelé daar drie maal zo veel WK’s voor nodig had! Ontluisterend eigenlijk.
De cijfers liegen niet. Voor en na Fontaine werd er nooit zo veel gescoord tijdens een eindronde.

En als Fontaine geen zware blessure had gehad, had hij mogelijk meer WK’s kunnen spelen en was hij Ronaldo vermoedelijk simpel gepasseerd op de eeuwige WK-ranglijst voor topscorers. Met slechts één gespeeld WK staat Fontaine immers nu al in de top drie van de eeuwige WK-topscorers ranglijst. Geklemd tussen allemaal spelers die meer WK’s nodig hadden voor bijna het zelfde aantal goals als hij, staat zijn naam op superieure hoogte.
Met één gespeeld WK moet Fontaine alleen Ronaldo (3 WK’s) en Müller (2 WK’s) voor zich dulden. Pelé, Maradona, Cruijff, Eusebio, Maradona, Puskas, Zidane etc laat hij echter ver achter zich.

FIFA Top 100
Ja maar, speelde Fontaine niet tegen slechtere tegenstanders dan Pelé en Maradona zult u zich afvragen? Nee, in tegendeel. Fontaine speelde tegen minstens even goede tegenstanders als Maradona. Cruijff en Pelé etc. Hij kwam onder andere uit tegen Joegoslavië, Schotland, Paraguay, Duitsland en het Brazilië van Pelé. Fontaine scoorde bovendien zijn meeste WK doelpunten in de troost-finale tegen het altijd sterke top-land West-Duitsland. Vier maal trof hij het net tegen de nummer vier van het WK.

Dertien maal scoren op een WK, het blijft een absolute topprestatie van Fontaine. Niemand deed ooit beter.
De Duitse spits Miroslav Klose (momenteel 11 doelpunten op 3 WK’s) gaat dit jaar mogelijk het overall record op verschillende WK’s  van Ronaldo breken, maar het record op één WK van Fontaine is waarschijnlijk te veel gevraagd.

Eén van de heel weinige mensen die de klasse van Fontaine wel gezien hebben is trouwens Pelé. Hij zette Fontaine niet voor niets in zijn FIFA- top honderd van allerbeste spelers ter wereld. Fontaine heeft het verdiend. Hij is statistisch de allerbeste, maar niemand lijkt hem daar waardering voor te geven. Zou het wellicht komen door het aantal goals dat Fontaine scoorde: 13. Of was het zijn rugnummer misschien? Dat was namelijk ook 13. Het blijft een ongeluksgetal en dat wordt niet zo prettig gevonden in een branche waarin bijgeloof nog steeds niet weg te denken valt.

Just Fontaine op Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Just_Fontaine 
http://simple.wikipedia.org/wiki/Just_Fontaine

Just Fontaine op YouTube:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=YLyW4yldp0A[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=xqBzjSJtPnU[/youtube] [youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_6M0JEfcuw8[/youtube]

Kritiek van Just Fontaine op het Franse elftal tijdens  WK 2010: http://www.guardian.co.uk/football/2010/jun/13/just-fontain-france-anelka-ribery-gourcuff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!