Van Agt Tour de Force

“Dries van Agt, een exotisch verschijnsel in de Nederlandse politiek, krijgt eindelijk de biografie die hem toekomt.” Vriend en vijand van vroeger zullen erkennen dat deze biografie de moeite waard is.

Scannen0005.jpg

Minister-president Balkenende heeft op 19 mei 2008 een toespraak gehouden bij de presentatie in het Catshuis van de biografie Tour de Force van oud-premier Van Agt. Op het eerste gezicht is het niet bevreemdend dat de premier zijn voorganger én partijgenoot deze eer bewijst. Maar toch… Van Agt heeft er nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij bij de huidige CDA-generatie niet een graag geziene gast is. Zijn pro-Palestijnse acties vallen bij hen niet in goede aarde. Maar zoals bij een presentatie hoort, waren de woorden weinig kritisch: “Dries van Agt was de belhamel van het Binnenhof. Baldadig, maar charmant”, zei Balkenende.

Van Agt zelf schoof aan bij de eerste aflevering van Knevel en Van den Brink om de verschijning van de biografie onder de aandacht te brengen. Bij ‘Het gesprek’ schoof hij aan bij politiek journalist Jaap Jansen.

Biografie

Deze persoonlijke betrokkenheid was een teken dat Van Agt niet alleen betrokken was bij de totstandkoming van de levensbeschrijving, maar ook achter de inhoud ervan stond. Dat roept mogelijk het nodige wantrouwen op naar de objectiviteit van de auteurs. Dat wantrouwen blijkt misplaatst. Waar de biografie De eenzame fietser van Adrianus Koster (2007) toch een soort heiligenleven betreft, is Tour de force een biografie die de toetsstenen van het historisch ambacht kan weerstaan.

Presentatie_biografie_Van_Agt___MinAZ_nl.jpgDe drie auteurs zijn weliswaar duidelijk onder de indruk van het bijzondere taalgebruik van de oud-premier. De citaten en anekdotes zijn echter ingebed in een historische context waarbij de hoofdpersoon ook kritisch wordt bejegend. De biografie geeft een evenwichtig beeld en doorbreekt de clichématige beelden die over Van Agt bestaan.

Merriënboer, J. van, Bootsma, P. en Griensven, P. van,

Van Agt Biografie: Tour de force

(Amsterdam 2008)

ISBN 978 90 8506 556 2, € 25,-
http://www.uitgeverijboom.nl/

 

[bol_product_links block_id=”bol_5ba659e9bf9b2_selected-products” products=”1001004005763684,1001004005763683″ name=”Van Agt” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

1 Reactie op Van Agt Tour de Force

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!