Bevindt de Graal zich in Wenen?

Graal_2.jpgDe Schatzkammer van het Weense Hofburg-museum doet wat Indiana Jones-achtig aan. In de duistere Habsburgse kamer die beschermd wordt door zware bepantserde deuren, staan voor miljoenen aan historische voorwerpen, ook de Heilige Graal?

Graal_1.jpgDe Schatzkammer van het Weense Hofburg-museum heeft wel iets weg van de Tower of London waar zich ook belangrijke kroonjuwelen bevinden. Maar in tegenstelling tot de Tower bevinden zich in de Habsburgse schatkamer van Hofburg ook nog meerdere fascinerende religieuze voorwerpen. Net als in de film Indiana Jones dus. 

In het voormalige Weense paleis de Hofburg bevindt zich bijvoorbeeld een agaten schaal waarop, bij een bepaalde lichtval, het woord XRISTO (Christus) te zien valt. Vanwege dit natuurlijke wonder dacht men vroeger dat het om de heilige graal ging. Maximiliaan II verklaarde in 1564 daarom ook dat de agaten schaal een onafscheidelijk onderdeel vormde van de Habsburgse erfenis.

De schaal is een waar meesterstuk omdat  het uiterst complexe werk gemaakt is uit slechts één stuk agaat. Een bijna buitenaardse prestatie. Het wordt gezien als het grootste meesterwerk uit de Habsurgse Schatzkammer. Dit zegt veel aangezien de Habsburgse erfenis bestaat uit uitermate kostbare en kunstzinnige objecten als de gouden kronen van Karel De Grote. Andere voorbeelden zijn de kroonjuwelen van Habsburgse vorsten als gouden scepters en rijksappels, of de heilige lans waarmee Christus aan het kruis mee in zijn zij werd gestoken, een hoorn van de eenhoorn, maar ook gouden kruizen, zwaarden, relikwieen, borstbeelden en de gouden schat van het gulden vlies.

De agaten schaal annex Heilige Graal werd in 1204 in Constantinopel gestolen door de kruisvaarders en stamt waarschijnlijk uit de vierde eeuw. Wellicht was hij eigendom van  het hof van Constantijn de Grote. 

Wie een Indiana Jones-schatkamer in het echt wil zien, moet zeker een reis naar Wenen boeken. Wat Steven Spielberg verzon, valt daar in het echt te bezichtigen. Een B-film die werkelijkheid wordt, ligt op u te wachten. 

Museum
Kunsthistorisch Museum Wenen, Treasury: http://www.khm.at/homeE3.html
Hoofdgebouw: A 1010 Maria Theresien Platz , Wenen, Oostenrijk. info@khm.at
Telefoon: +43 1 525 24- 0
Openingstijden: dinsdag tot en met zondag: 10.00-18.00 uur, donderdag van 10.00-21.00 uur.

Zie voor de Heilige Lans: Hitler’s obsessie voor de Heilige Lans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!