Biblica. Atlas van de Bijbel

Waar bouwde Noach zijn Ark, en wat was de route van de reizen van Paulus? Lag het Hof van Eden tussen de Eufraat en de Tigris? Waar stond de berg Sinaï? De Biblica van uitgeverij Unieboek geeft antwoord op deze en talloze andere vragen!

Cover van de Biiblica. Bron: www.unieboek.nl

De Biblica, Atlas van de bijbel, wordt door uitgeverij Unieboek aangekondigd als ‘de meest toonaangevende en actuele atlas van de bijbel ter wereld’. Dat is op zijn zachtst gezegd een ambitieuze omschrijving en de koper moet, zeker gezien de stevige prijs van 125 euro dan ook maar hopen dat het ook echt zo is.

Als je het boek eenmaal in de hand hebt, dan besef je ook dat je niet zomaar een bijbelse atlas van een of andere ramsj-winkel hebt gekocht. Met zijn forse afmetingen en een gewicht van bijna vier kilo is het alles behalve een boek dat mee gaat op vakantie en zich lekker laat lezen onder een parasol of op een terras. Maar kopers van de Biblica zullen daar waarschijnlijk geen probleem van maken: het is de inhoud en de vormgeving die telt.

En inhoud en vormgeving heeft de Biblica in alle opzichten. Als je door het boek bladert, dan valt de fraaie vormgeving meteen op. Het boek is rijkelijk voorzien van schitterende foto’s en schilderijen en verhelderende kaarten en de dubbele tekstkolommen en ruime regelafstand zorgen voor een rustig en tot lezen uitnodigend geheel. De met goudrand omlijste afbeeldingen zorgen zelfs voor een bijbels tintje.

De auteurslijst, die zich voor in het boek vindt, ademt vertrouwen uit. Een kleine dertig internationale experts, veelal hoogleraren aan universiteiten, zijn bereid gevonden hun bijbelse kennis in de Biblica te verwoorden.

De hoofdstukkenindeling van de Biblica is simpel en overzichtelijk. Opvallend is de inleiding, waarin de ontwikkeling, verspreiding en de archeologie van de bijbel wordt behandeld. Met de archeologie van de bijbel wordt wordt ingegaan op de vraag in hoeverre het bijbelverhaal te bewijzen is. De archeologie speelt bij in het antwoord op deze vraag een grote rol. De inleiding vormt daarmee dus een historiografisch hoofdstuk, waarbij de lezer de bijbel, en dus ook de rest van de Biblica, kan interpreteren en kan plaatsen in historisch perspectief. De overige hoofdstukken verwerken de rest van de bijbel, in behapbare stukken. In het naslaggedeelte, aan het einde van het boek, zit een schat een nuttige en praktische informatie. De lezer vindt daar overzichtstabellen, stambomen, een bibliografie, een verklarende woordenlijst, een plaatsnamenregister en uiteraard een gewoon register.

De teksten van de Biblica lezen buitengewoon prettig. De mooi opgemaakte bladspiegel levert hieraan zeker een bijdrage. De teksten zijn helder, krachtig en beknopt, maar toch uitgebreid genoeg om verschillende invalshoeken een plaats te geven en complexe situaties goed uit te leggen. Voor de volledigheid wordt vaak verwezen naar de betreffende passage in de bijbel.

De Biblica is een uitstekend handboek voor iedereen die meer wil weten van de bijbel en haar achtergronden, maar daarvoor niet in stoffige wetenschappelijke teksten wil duiken. En eerlijk gezegd is dat ook niet nodig: de Biblica lijkt haar belofte van meest toonaangevende en actuele bijbelse atlas ter wereld dubbel en dwars waar te maken. Het maakt de prijs daarmee dubbel en dwars waard. Ondanks de prijs een absolute aanrader!

Biblica. Atlas van de Bijbel. Een cultuurhistorische reis door de landen uit de bijbel

576 pagina’s

formaat: 440 x 340

ISBN: 9789047501831

Geinteresseerd? Ga dan meteen naar de bestelsite!

Website uitgeverij Unieboek

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!