Bill Paxton en Powers Boothe overleden in 2017: eerbetoon

Acteurs Bill Paxton en Powers Boothe werden allebei geboren en getogen in Texas. Ze speelden samen in de western Tombstone uit 1993, maar ook in de film Frailty en de mini-serie Hatfields and McCoys. Agents of S.H.I.E.L.D. laat ik buiten beschouwing, omdat ze daar niet gelijktijdig in voorkwamen. Een klein eerbetoon aan twee mannen die mij wisten te vermaken.

Van Bill Paxton (17 mei 1955- 25 februari 2017),

De rol van Bill Paxton die mij waarschijnlijk het best zal bijblijven is die van private Hudson uit de SF-klassieker Aliens (1986). Hudson is een buitengewoon irritante Stoner Hillbilly in Space die desondanks heldhaftig aan zijn eind komt:

via Frailty,

Bill Paxton

Bill Paxton in 2010. Bron: wikimedia commons. Fotograaf: Vanessa Lua.

Verder heb ik ook veel waardering voor de thriller waarin Bill Paxton in 2001 niet alleen de fanatieke vaderfiguur Dad Meiks speelde, maar die hij ook regisseerde: Frailty. Over religie, obsessie en het kwaad in de mens. In deze film zien we Powers Boothe bovendien in een bijrol als FBI agent Wesley Dole.

Hatfields & McCoys,

In de driedelige mini-serie Hatfields & McCoys uit 2012 stonden beide acteurs tegenover elkaar. Boothe als Judge Valentine ‘Wall’ Hatfield en Paxton als de leider van de McCoy familie Randall McCoy. Het verhaal is gebaseerd op een historische familievete die speelde in de tweede helft van de negentiende-eeuw in het grensgebied van West-Virginia en Kentucky. Amerika had net zijn burgeroorlog achter de rug.

Ondanks het feit dat de meeste leden van beide familieclans samen aan de kant van de zuidelijken hadden gevochten, ontstond er een vete die zo hardnekkig en gewelddadig was dat het in de folklore en zelfs de taal verankerd is. Als je ruzie hebt als de Hatfields en McCoys zijn de rapen gaar.  Kevin Costner is de tegenhanger van Paxtons Randall McCoy als ‘Devil’ Anse Hatfield, de leider van de Hatfields. Powers Boothe speelt de oudere broer van dit karakter.

Een goed verfilmde geschiedenis die alle elementen van een tragedie in zich heeft:

  • De moord op Harmon McCoy, de broer van Randall die voor het noordelijke leger vocht is de vonk die de vete doet ontbranden.
  • De diefstal van een varken doet daar een schepje bovenop.
  • Er is onenigheid over het recht op bepaalde stukken grond.
  • En dan is er nog een Romeo & Julia-achtige liefdesaffaire tussen de dochter van de een en de zoon van de ander: olie op het vuur.

Dit alles had een conflict van dertig jaar, met vele doden en gewonden aan beide zijden tot gevolg. Een burgeroorlog in het klein.

en Tombstone,

Tombstone gaat over Wyatt Earp en zijn broers Virgil en Morgan die het in stadje Tombstone opnamen tegen de zogenaamde ‘cowboys’, die behalve veedrijvers ook veedieven waren. De rol van Morgan werd gespeeld door Bill Paxton terwijl Powers Boothe de rol van excentrieke cowboy Curly Bill Brocius op zich nam. Hier sneert hij naar de door Kurt Russel vertolkte Wyatt Earp kort nadat Morgan Earp is overleden aan zijn schotwonden:

Powers Boothe

Powers Boothe in 2005. Bron: wikimedia commons. Fotograaf: Jane Boursaw.

Voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Wyatt earp en Tombstone raad ik, slager die zijn eigen vlees keurt, het artikel Wyatt Earp trad op tegen het dragen van wapens in Tombstone aan.

naar Powers Boothe (1 juni 1948- 14 mei 2017)

Powers Boothe. Een naam die meer kracht uitstraalt bestaat bijna niet. Zeker niet aangezien de acteur die de naam droeg ook nog gezegend was met een diepe rauwe stem, een imposant figuur en (bovenal) grote hoeveelheden charisma. Het is dan ook logisch dat hij vaak mannen met gezag en autoriteit speelde. En schurken.

Behalve aan Curly Bill denk ik ook met plezier terug aan de louche bordeelhouder Cy Tolliver in westernserie Deadwood (2004-2006), die zich zelfs kon meten met zijn geduchte concurrent Al Swearengen (Ian McShane in topvorm). Een bijzonder sollicitatiegesprek:

Ik zal Bill en Powers missen, maar kan nog steeds hun werk terugkijken. Toch maar doen dan.

Bronnen

IMDB
Wikipedia
Hatfields & McCoys

[bol_product_links block_id=”bol_5a4023e1a9aae_selected-products” products=”1002004000090335,1002004013254271,1002004000083804″ name=”Tombstone” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Tim Wachelder

Tim Wachelder studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in Europese Expansiegeschiedenis. Behalve over koloniale geschiedenis schrijft hij ook over militaire, culturele en Nijmeegse geschiedenis. Sinds 2007 is hij webredacteur bij Historiën.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!