Bio: Redwald, koning van East Anglia

Het jaar 616 was voor koning Raedwald van East Anglia een jaar van keerpunten. Van een van de vele koningen in Angelsaksisch Engeland wordt hij een opperheer door gebeurtenissen ten zuiden én ten noorden van zijn koninkrijk.

 

De helm van Sutton Hoo is het icoon van Angelsaksisch Engeland. Was Redwald degene die het droeg? De helm is te zien in het British Museum in Londen. Bron: wikimedia.

De helm van Sutton Hoo is het icoon van Angelsaksisch Engeland. Was Redwald degene die het droeg? De helm is te zien in het British Museum in Londen. Bron: wikimedia.

In 616 stierf koning Aethelberht van Kent. Aethelberhts macht spreidde zich uit tot over de grenzen van Kent, ook tot in East Anglia. Na zijn dood nam Redwald zijn plaats in als opperheer. Dit is vooral het gevolg van een ander sterfgeval. Ten noorden van Redwalds koninkrijk.

Northumbrië

In 616 stierf namelijk ook Aethelfrith van Northumbrië. Hierin speelt Redwald een actieve rol; hij doodde hem bij de Slag bij de rivier de Idle. Ook Redwalds zoon Raegenhere bleef op het strijdveld achter. Edwin, die tijdens zijn ballingschap een tijd lang verkeerde aan Reedwalds hof, neemt de macht in Northumbrië over. Door deze relatie is het mogelijk dat Redwalds invloed reikte tot in het noordelijke koninkrijk van Angelsaksisch Engeland.

Heiden

Redwald is een bekeerling tot het christendom (in ca. 604). Maar hij is geen christen op de wijze waarop de Kerk dat graag zou zien. Naast het altaar voor de ene Ware God plaatst hij immers nog een altaar voor zijn heidense goden. Dit zorgde voor een slechte ‘pers’ voor Redwald in de historische bronnen die geschreven werden door monniken.

Sutton Hoo

Hoewel een absolute determinatie nog niet is geslaagd, is Redwald wel de meest waarschijnlijke kandidaat die in verband wordt gebracht met de begraven vorst in het schip van Sutton Hoo, een van de belangrijkste archeologische vondsten (1939) in Groot Brittannië.

De genoemde ambivalente houding ten aanzien van het christendom zou in overeenstemming zijn met de grafvondsten. Naast zilveren lepels met de namen Saulos en Paulos, die mogelijk duiden op een bekering, zijn er ook muntstukken gevonden die diende als loon voor de heidense stuurman die de doden overroeide naar de andere zijde. Hoewel natuurlijk ook andere interpretaties van de artefacten mogelijk zijn.

Rijkdom

De grafvondsten van Sutton Hoo duiden in ieder geval op een grote rijkdom, bijeengebracht dankzij een uitgebreid netwerk van handel en diplomatie met continentale koninkrijken, zoals de Scandinavische en Friese.

Zowel de precieze datum van regeren als van de dood van Raedwald zijn onbekend. Een datum rond 624 is mogelijk.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

1 Reactie op Bio: Redwald, koning van East Anglia

Schrijf je in voor TOEN!