Biografie: Aelle, koning van de zuidelijke Saksen

De Angelsaksische geschiedschrijver Beda noemt Aelle (eind 5e eeuw) de eerste koning die het imperium ten zuiden van de rivier de Humber in handen had. Deze omschrijving moet opgevat worden als een opperheerschappij over andere vorsten.

 

angelsaksische kroniek

Pagina uit de Peterborough Chronicle, een van de overgebleven versies van de Angelsaksische Kroniek. Bron: wikimedia.org.

Mogelijk was Aelle leider van een tijdelijke samenwerking van Germaanse krijgsheren tegen de Britten.

Sussex

Aelle was koning van de zuidelijke Saksen, naar wie de streek Sussex is vernoemd. De annalen in de Angelsaksische Kroniek beschrijven zijn militaire activiteiten die begonnen met zijn aankomst in 477.

In 491 regeerde hij nog, maar daarna is er geen melding meer van zijn naam. Zowel de beschrijvingen als de jaartallen zijn te betitelen als dubieus.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!