Biografie: Penda, koning van Mercia

De regering van Penda is de aanvang van wat in de geschiedschrijving over Angelsaksisch Engeland is aangeduid als de ‘suprematie van Mercia’ die verder groeide onder zijn opvolgers onder wie Ethelbald en Offa.

 

De dood van Penda verbeeld in glas-in-lood in de kathedraal van Worchester. Bron: wikimedia.

De dood van Penda verbeeld in glas-in-lood in de kathedraal van Worchester. Bron: wikimedia.

De invloed van Penda was voelbaar tot ver buiten zijn koninkrijk. Zowel in Wessex als East-Anglia ondernam hij militaire campagnes waarbij hij koningen afzette. De machtsbalans lag in zijn tijd nog aan de noordzijde van Mercia. Northumbrische koningen hadden hun macht laten gelden in Mercia. Hij bevocht dit en deed dat succesvol. De koningen Edwin (†633) en Oswald (†642) stierven in veldslagen tegen hem.

Slag bij Hatfield

Penda’s machtsbasis berustte deels op zijn goede relaties met de koningen in het westen, het huidige Wales. Tijdens de Slag bij Hatfield (633) waarin Edwin sneuvelde, vocht Penda aan de zijde van Cadwallon van Gwynedd. Deze steun in de rug (of in ieder geval geen angst voor een dolk in de rug) heeft hem de mogelijkheid gegeven te rivaliseren met de Northumbrische koningen.

Slag bij Winwaed

Oswalds broer en opvolger Oswiu van Northumbrië maakte een eind aan de opmars. Penda had diens aanbod om geld te betalen om de vrede te bewaren afgeslagen. Een gevecht was onontkomelijk. Oswiu versloeg Mercia in de Slag bij Winwaed. Penda kwam daar aan zijn einde. Na een periode van drie jaar waarin Oswiu regeerde over Mercia, besteeg Penda’s zoon Wulfhere de troon (658-675).

Heiden

Penda staat dankzij de Angelsaksische geschiedschrijver Beda vooral bekend als heidens koning. Tot zijn dood in 655 bleef hij de Germaanse goden trouw. Geen goede pers dus voor hem.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!