Biografie: Wulfhere, koning van Mercia

Na de dood van Penda in 655 regeerde de Northumbrische koning Oswiu drie jaar over Mercia. Enkele Merciaanse edelen brachten Penda’s zoon Wulfhere op de troon.

Beeld Wulfhere aan de buitenzijde van de kathedraal van Lichfield. Bron: www.thehistoryblog.com

Beeld Wulfhere aan de buitenzijde van de kathedraal van Lichfield. Bron: www.thehistoryblog.com

Wulfhere vestigde zich als opperheer van andere zuidelijke volken, zoals de Middel-Angelen en de Oost-Saksen. Door dit opperheerschap kwam Mercia, net als onder Penda, in conflict met Northumbrië. In 674 wilde hij de machtsbalans tussen noord en zuid doorbreken door de zuidelijke volken te verenigen tegen Northumbrië.

Dood en opvolging

Maar de Northumbrische koning Ecgfrith versloeg hem. Zijn positie werd daardoor ook in het zuiden verzwakt. Een zoon van één van de Westsaksische koningen kwam in opstand. De uitkomst van deze strijd is onbekend. Met veel meer weerstand kreeg Wulfhere niet te maken. Zijn dood, mogelijk door ziekte, voorkwam dit. Hij werd opgevolgd door zijn broer Aethelred.

Alliantie met Kent

Wulfhere trouwde met Eormenhild, dochter van Eorcenberht, koning van Kent. Dit huwelijk is op te vatten als een alliantie tussen twee christelijke koninkrijken. Hij was, in tegenstelling tot zijn vader Penda, een christelijk koning. Dit komt ondermeer tot uitdrukking in de druk die hij uitoefent op Aethelwealh, koning van de Zuid-Saksen, om christen te worden.

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!