Bob Munden: de snelste schutter ooit

Het stripfiguur Lucky Luke schiet sneller dan zijn eigen schaduw. Bob Munden was niet zo snel….maar het scheelde niet veel…

bob_munden

Bob Munden. De snelste schutter ooit. born: www.bobmunden.com. Afbeelding geplaatst met toestemming van Becky Munden

Wilde Westen

Het is een bekend tafereel uit bijna elke western: de shootout tussen twee cowboys ergens in de stoffige hoofdstraat van een stadje in het Wilde Westen in de Verenigde Staten in de negentiende eeuw. Diegene die het eerst zijn revolver trekt en zuiver schiet, wint het duel. De ander hapt stof en raakt gewond door het schot….of sterft.

Het was voor die negentiendeeeuwse cowboys maar goed dat Bob Munden (8 februari 1942 – 10 december 2012) toen nog niet het levenslicht had gezien. Deze Amerikaanse schutter zou ongetwijfeld in staat zijn geweest elke opponent in een duel letterlijk in een oogwenk om te leggen. Sterker nog: Bob zou waarschijnlijk een hele groep cowboys kunnen neerknallen, nog voordat ze alleen maar aan hun revolver hadden kunnen denken.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=DcZHVspVIDs[/youtube]

3500 prijzen

Bob Munden wordt op 8 februari 1942 geboren in Kansas City in Missouri, in de Verenigde Staten. Zijn eerste schot lost hij op elfjarige leeftijd en daarna is er geen houden meer aan. Bob doet mee aan de een na de andere wedstrijd en op zijn zeventiende wordt hij tweede in een prestigieuze schietwedstrijd. Naar eigen zeggen heeft hij in zijn leven meer dan 3500 prijzen gewonnen.

Shows en demonstraties

Nadat hij het showschieten heeft opgepakt, wordt hij steeds bekender. Hij geeft niet alleen demonstraties in de Verenigde Staten, maar ook in het buitenland. Bob vliegt de wereld over en laat iedereen versteld staan van de enorme snelheid waarmee hij zijn revolver trekt….en raak schiet.

Ballonnetjes

Een van zijn bekendste kunsten is het kapotschieten van twee ballonnetjes. De ballonnetjes staan op een paar meter afstand van Bob en ook nog eens een kleine twee meter uit elkaar. Bob schiet zo snel, dat het lijkt alsof hij de ballonnetjes tegelijkertijd kapotschiet. Alleen in de slowmotion is te zien dat hij echt twee keer schiet en dat de ballonnetjes na elkaar klappen.

Guinness Book of Records

In de jaren ’70 en ’80 stond Bob Munden in het Guinness Book of Records vermeld als de  “World’s fastest gun”, die zijn revolver kon trekken en schieten in nog geen tweetiende van een seconde. Later verdween hij uit het bekende recordboek, omdat het boek graag als referentiemateriaal wilde dienen voor schoolbibliotheken  en Munden’s records niet volgens de laatste registratiestandaard waren vastgelegd.

Met de komst van digitale timers, die accurater waren dan de oude analoge, werden alle wereldrecords herzien en vervielen veel van Munden’s records, waaronder het schot dat hij in 0.15 seconden loste en volgens Munden het snelste schot uit de geschiedenis was. Volgens de Word Fast Draw Association, die deze tak van sport promoot, zijn bovendien veel  oude registraties uit het analoge tijdperk verloren gegaan. Gelukkig is Bob nog te zien in de film Bob Munden: Outrageous Shooting, terwijl hij een van zijn wereldrecords vestigt.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=XJ_fPY7axmU[/youtube]

Stan Lee’s Superhumans

Op achtenzestigjarige leeftijd verscheen Munden in het programma Stan Lee’s Superhumans. Munden schoot daar op onnavolgbare wijze weer eens twee ballonnetjes kapot in een fra ctie van een seconde. De programmamakers registreerden zijn schot en concludeerden dat Bob’s hand een kracht van ongeveer 10 maal de zwaartekracht (10G) te verduren kreeg tijdens het lossen van het schot. Ter vergelijking: straaljagerpiloten worden getraind om ongeveer 9G aan te kunnen.

De speelkaart: het onmogelijke schot

Bob Munden was niet alleen snel, maar kon ook onvoorstelbaar zuiver schieten. Tijdens een toernooi kwam het overdwars doormidden schieten van een speelkaart aan de orde. Daarbij moest de speelkaart dus op de zijkant geraakt worden, die fracties van een millimeter dik is. Een ‘onmogelijk schot’, geloofden de meeste deelnemers. Behalve Munden, die zo zeker was van zijn kunnen dat hij niet met zijn eigen pistool schoot, maar met dat van een ander. Bij de vierde poging presteerde Munden het onmogelijke: hij wist de speelkaart precies op de kant te raken en schoot de harten acht over de volle breedte doormidden.

Later herhaalde Munden dit kunstje wel eens, net als andere onmogelijke uitdagingen. Voor Munden was het ook geen probleem om opgegooide dollars uit de lucht de schieten of een aspirientje liggend op de kop van een spijker tot stof te schieten, zonder de spijker te raken.

bob_munden

Bob Munden legt een aspirientje op de kop van een spijker……en schiet het eraf. bron: youtube

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=pE1AKixLXO8[/youtube]

Of Munden nu echt de allersnelste schutter ooit is geweest maakt voor veel fans niet uit. Met zijn dood in 2012 – hij overleed in de auto aan een hartaanval – is volgens liefhebbers een legende heengegaan. Zijn weduwe Becky is tegenwoordig voorzitter van Munden Enterprises en doet er alles aan om de herinnering levend te houden aan Bob Munden: The Fastest Gun Who Ever Lived.

Bob Munden Website

[bol_product_links block_id=”bol_55d1be1c0b79b_selected-products” products=”1000004006279635,9200000043129234,1001004008708757,1001004005713893,9200000015342947″ name=”bob munden” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

 

 

 

 

Erik Sweers

Erik Sweers studeerde van 1997 tot 2004 geschiedenis aan de universiteit van Utrecht. Sinds 2008 is hij redacteur voor Historiën. Erik heeft in samenwerking met diverse uitgeverijen lesmateriaal voor het voorgezet onderwijs gemaakt, zoals GeschiedenisNU en de geschiedenislesmethode Columbus.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!