Bonifatius in Museum Dorestad
Museum Dorestad organiseert van 18 juni t/m 7 december 2016 een tentoonstelling over Bonifatius en zijn betekenis voor Dorestad en voor heel Midden-Nederland.
Dit jaar is het 1300 jaar geleden dat de Engelse monnik in 716 zijn eerste reis naar het vasteland van Europa maakte en daarbij naar Dorestad kwam. Hij zou grote invloed hebben op de ontwikkeling van Dorestad, Utrecht en zelfs van heel West-Europa.
Hij was op dat moment ruim 40 jaar oud, had tot dan toe in Engeland gewoond en daar gewerkt als monnik, leraar, geleerde, diplomaat en priester. Hij werd in 754 bij Dokkum vermoord . In die tussentijd van bijna 40 jaar zou hij uitgroeien tot een van de meest invloedrijke personen in het Europa van de achtste eeuw. Dat hij ook nu nog niet is vergeten, getuigt daarvan.
Vierluik in Museum Dorestad
De Europese betekenis van Bonifatius begon met die eerste reis naar de havenplaats Dorestad, het huidige Wijk bij Duurstede. Dáár werd die reis op 28 mei 2016 gevierd met onder meer een onthulling van een gedenkplaat. Ook werd op die dag het boek Bonifatius in Dorestad – De evangeliebrenger van de Lage Landen – 716 onder redactie van Luit van der Tuuk gepresenteerd.

Bonifatius 716-2016, banner van het Bonifatius-Dorestadcomité. Bron: www.dorestadonthuld.nl.
In Museum Dorestad organiseert van 18 juni t/m 7 december 2016 een tentoonstelling. In een vierluik worden Bonifatius en zijn tijd belicht:
- missionaris, monnik en martelaar
- Dorestad in zijn tijd
- het religieuze leven in de Middeleeuwen
- het nachleben
In de tentoonstelling zijn voorwerpen uit de achtste eeuw te zien, maar ook uit later tijden. In die tijden was het beeld van de man soms vervaagd maar werd de heilige des te meer gezien als invloed voor religieuzen, kunstenaars en marketeers. Dat heeft onder meer geresulteerd in voorwerpen als schilderijen, postzegels en zelfs een sterke drank.

Bonifatius Bitter. Kaart in bezit auteur.
Pingback: Bonifatius in Dorestad, 716 - Historiën