Boris Johnson, Bestemming bereikt

Met vallen en opstaan heeft Boris Johnson de bestemming bereikt waarnaar hij zijn hele leven heeft toegewerkt. Hij is premier van Groot-Brittannië. Patrick Bernhart schreef over hem: Boris, Bestemming bereikt.

Het was een ondankbare taak om Theresa May op te volgen. Zij had gefaald om Groot-Brittannië uit de Europese Unie te leiden en door de Brexit zat het land politiek en maatschappelijk volledig op slot. Desondanks stond er iemand te trappelen om haar leidersrol over de Conservatieve Partij en het land over te nemen: Boris Johnson.

Ambitieus

De bonkige, blonde Boris heeft zijn bestemming bereikt, volgens auteur Patrick Bernhart. In 2017 allitereerde hij voor zijn biografie van de Britse politicus nog de ondertitel Klucht of koningsdrama? Twee jaar later is Boris echter prime minister.

‘Het verhaal van Boris Johnson is er een van vallen en opstaan.’

Eton en Oxford

Johnson heeft wel een kronkelpad genomen om Downing Street 10 te bereiken. Aan zijn opleiding lag dat niet. Eton en Oxford zijn geijkte opleidingsinstituten voor politici. Debatvereniging Oxford Union -waarvan Johnson voorzitter was- en societyvereniging de Bullingdon Club zijn broedplaatsen voor ambitieuze mensen die niet kunnen wachten om de ‘maatschappelijke ladder te beklimmen’.

Vrouwen en vriendinnen

Maar waar zijn jongere studiegenoot David Cameron een rechte lijn naar de politieke top bewandelde, houdt Johnson er niet van om in het gelid te lopen. Zo wisselt hij vrouwen en vriendinnen regelmatig af waardoor zijn privéleven een onderwerp is waarvan de Britse pers en het publiek smullen. Ook in zijn eigen journalistieke werk -eerst als correspondent in Brussel, later als columnist- is zijn aanpak onconventioneel en gooit hij met scherpe teksten zijn eigen politieke glazen meermaals in.

Vote Leave

Als hij premier is, zet Cameron Johnson op een zijspoor, vanuit de gedachte dat hij met zo’n vriend geen vijanden nodig heeft. Omdat zijn kansen niet in de landelijke politiek liggen, doet Boris een succesvolle gooi naar het burgemeesterschap van Londen. Hij zorgt er op die manier voor dat hij in de schijnwerpers blijft. Die zijn sindsdien niet meer uitgegaan. Cameron schrijft namelijk een referendum uit met de vraag of de Britten in de EU willen blijven en Johnson werpt zich op als een van de gezichten van Vote Leave.

Brexit

Cameron beseft dat hij een stompzinnige misrekening heeft gemaakt als in 2016 een nipte meerderheid stemt voor het verlaten van de EU. Hij treedt af. Mede door enkele knullige voorvallen kan Johnson de overwinning niet verzilveren met een premierschap. Hij wordt door Theresa May benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken die overigens niet verantwoordelijk is voor internationale handel of de Brexit-onderhandelingen. Die doet May grotendeels zelf.

Machinaties

Dat achter politieke acties soms een verborgen agenda schuilgaat, is bekend en soms zelfs logisch maar de machinaties die je in dit boek tegenkomt, geven je wel een cynisch gevoel.

‘Waarom ze Johnson wilde benoemen tot minister van Buitenlandse Zaken? De officiële lezing is dat May dit wilde om het buitenlands beleid eens goed tegen het licht te houden en om de boel op te schudden. Een andere lezing luidt echter dat Johnson een bedreiging vormde en dat ze hoopte dat hij door fouten zijn eigen glazen zou ingooien. Zo zou ze haar eigen positie kunnen versterken.’

Boris doet inderdaad meer dan eens onhandige of ondiplomatieke uitspraken maar hij stapt uit eigen beweging op als hij ziet dat May met haar Brexitplannen verder naar de ijsschotsen vaart. Als zij uiteindelijk het roer uit handen geeft, neemt Johnson het over.

Vlot verhaal

Boris, bestemming bereikt is zowel een biografie als een politieke geschiedenis. Bernhart heeft het levensverhaal van Boris Johnson geïntegreerd met een relaas over de Britse politieke verwikkelingen van 2016 tot nu. Deze samensmelting heeft een vlot verhaal opgeleverd waar je als lezer doorheen snelt. De auteur concentreert zich op het menselijk handelen van de hoofdrolspelers: politici, familieleden en de vrouwen in Boris’ leven. Als er behoefte is aan uitleg over de technische kant van het Britse politieke systeem dan geeft Bernhart die kort en bondig.

Charisma

De vraag die de schrijver natuurlijk niet kan beantwoorden is hoe het nu verder zal gaan. Een klucht is het al, maar wordt het Brexitdrama nog groter? Wat wordt de ondertitel van een volgende update van het boek nu Johnson de touwtjes zelf in handen heeft? Een groot deel van de Britten is gevoelig voor zijn charisma en vergeeft hem zijn misstappen. Ze maken hem menselijker dan menig ander politicus. Maar zijn de EU-onderhandelaars ook onder de indruk van de charme en de humor van de Old Etonian? Het antwoord hierop zal mede bepalen hoelang Boris op zijn bestemming blijft.

Bernhart, Patrick,

Boris, Bestemming bereikt

(Amsterdam 2019)

ISBN 978 90 4464 309 1, € 17,99, 280 pag.

Uitgeverij Prometheus

[bol_product_links block_id=”bol_5d627d15be9ee_selected-products” products=”9200000115798002,9200000117137554″ name=”Boris Johnson ” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”400″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!