Bosatlas van de Geschiedenis van Nederland

2011 is het jaar dat het besluit viel dat het Nationaal Historisch Museum niet kwam. Een ander monument voor de Nederlandse geschiedenis verscheen wel: De Bosatlas van de Geschiedenis van Nederland.

In 576 pagina’s, onderverdeeld in veertien hoofdstukken, komt ieder tijdperk van de geschiedenis van Nederland aan bod. Ieder hoofdstuk vangt aan met ‘In vogelvlucht’, een korte schets van de periode, een tijdbalk en vanaf de late middeleeuwen een kaart van Europa. In de pagina’s daarna worden in kaart, grafiek en tabel typische evenementen en ontwikkelingen van de periode in beeld gebracht. Daarbij wordt uitgezoomd naar een groter gebied om de Nederlandse geschiedenis in context te laten zien en juist ingezoomd om een situatie op te illustreren. Als voorbeeld: bij de Romeinse tijd staat een kaart van ‘De Limes: grensverdediging van het Romeinse Rijk’, waarbij het Rijk van Noord-Engeland tot Noord-Afrika en van Spanje tot Syrië loopt; daarbij sluiten de kaarten van ‘Het landschap rond de Limes tussen Utrecht en Katwijk aan zee’ en ‘Vondsten in Leidsche Rijn’ naadloos aan. Wat vondsten betreft; ieder hoofdstuk sluit af met ‘Cultureel erfgoed’, waar belangrijke archeologische vondsten in woord en kaart aan bod komen.

Handboek

Natuurlijk is er aandacht voor politieke en militaire ontwikkelingen, religie en economie, maar ook aandachtsgebieden die lastiger in kaart zijn te brengen, zoals kunst en wetenschap, komen aan bod. En: noblesse oblige, de geschiedenis van de cartografie neemt een prominente plaats in in deze bosatlas. Zo verenigt De Bosatlas van de Geschiedenis van Nederland een aantal handboeken in zich en geeft het in een oogopslag overzicht over gebeurtenissen en ontwikkelingen in de geschiedenis.

Een historicus zal de kaarten en grafieken vast en zeker kunnen gebruiken, maar daarbij tevergeefs zoeken naar de verantwoording. Hoewel aan de totstandkoming tal van gerenommeerde historici meewerkte, is het zijn vak die niet op hun woord te geloven. Maar ook de wantrouwende vakbroeder zal, net als andere geschiedenisliefhebbers en bibliofielen, eindeloos kunnen bladeren in De Bosatlas en deze kunnen raadplegen voor tal van onderwerpen. Mocht deze monumentale publicatie niet passen in de kast, dan heb je een mooi tafelstuk waar je niet snel op uitgekeken raakt.

Bosatlasgeschiedenis.nl

Dat dit boek iets bijzonders is, onderstreept (de inhoud van) de eigen website: www.bosatlasgeschiedenis.nl, waarop te zien is dat prins Willem-Alexander het eerste exemplaar krijgt overhandigd, mediakritieken te lezen zijn, de complete inhoudsopgave is door te nemen en pagina’s uit De Bosatlas digitaal zijn te zien.

De Bosatlas van de geschiedenis van Nederland
(Groningen 2011)

ISBN 978 9001 12094 8, € 119,95 (€ 99,95 t/m 31 december 2011)
576 pagina’s, meer dan 1.500 kaarten en afbeeldingen
harde kaft met omslag, in cassette
Met trefwoorden- en persoonsnamenregister
Noordhoff Atlasproducties

[bol_product_links block_id=”bol_5931d1e81d799_selected-products” products=”1001004011551516″ name=”bosatlas geschiedenis” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!