Bourtange Vesting Spectaculum: weekendtip

Bourtange is een vesting uit de zestiende eeuw gebouwd in opdracht van Willem van Oranje. In het weekend van 8 en 9 augustus slaan allerlei lieden uit de middeleeuwen hier hun tenten op. Bourtange is tijdelijk omgedoopt tot ‘Vesting Spectaculum’.

Waar?

 

Wanneer?

Zaterdag en zondag 8 en 9 augustus.

Entreeprijzen

Volwassenen: € 7,50

Kinderen: € 4,50 (6 t/m 12 jaar).  T/m 5 jaar: gratis.

Familiekaart: € 20,00

Parkeren is gratis.

Bourtange

Luchtfoto Bourtange. By nl:Gebruiker:Bourtange (nl:Afbeelding:Luchtfoto bourtange.jpg) via Wikimedia Commons.

Activiteiten Bourtange Vesting Spectaculum

Ridders laten vechttechnieken en oude wapens zien. Bovendien is het dagelijks leven uit vroeger eeuwen overal zichtbaar. Ambachtslieden en handelaren uit vroeger tijden bieden hun waren aan en kunstenmakers vermaken het publiek. Denk aan:

 • barbiers
 • smeden
 • mandenmakers
 • charlatans
 • jongleurs
 • chirurgijnen

Kampementen
Bezoek verschillende kampementen. Enkele voorbeelden:

 • Arnulf von Stahleck
  Hij is een toernooiridder uit de late middeleeuwen. Arnulf reist met zijn gevolg door het land en is eigenaar van prachtige wapens.
 • Die ludeliken Hoyamannen
  Een kamp met middeleeuwse burgers. Zij oefenen oude ambachten uit, maken muziek op instrumenten uit de 13e eeuw, beoefenen de schrijfkunst en koken op dertiende-eeuwse wijze.
 • Lupatus aus Friesland
  Dit is een groep strijders uit ‘Ostfriesland’ anno 1235. U kunt deelnemen aan hun wapenspelen. Voor kinderen zijn er kinderspelen.
piekeniers

Piekeniers (17e eeuw) in formatie. Bron: flickr via creative commons. Foto genomen op 17 april 2010 in Alfen door Hans Splinter.

Middeleeuwse beroepen
Maak ook kennis met andere vakmannen uit de middeleeuwen. Bijvoorbeeld met:

 • Giacomo: koning van de speelmannen….
  … en speelman van de koningen. Luid spelend op zijn lier treft u hem over het algemeen aan bij de tavernes, waar hij het bier kruid met uitgelezen muziek. Hij laat u de vreugde van het leven beleven als koning van de speelmannen, waarvan er maar één kan zijn.
 • Heraut Johannes de meester
  Als heraut legt hij u uit hoe de middeleeuwse wereld er uit zag en verteld hij alle andere zaken die u moet weten van onze aarde. Hij speelt als volleerde speler op, zowel de lier als de doedelzak. Het liefste blaast hij echter op zijn middeleeuwse trompet, waaraan hij glasheldere tonen kan onttrekken.
 • Barbier Rod O´Trottoir
  Een keer goed en netjes geknipt worden, een aderlating ondergaan, de benen laten scheren of een pijnlijke kies laten trekken. De barbier is van alle markten thuis.

Lichtfeest op zaterdagavond
Op zaterdagavond is een groot lichtfeest. Wegen en gebouwen maar ook de stands van de handelaren worden verlicht met flambouwen, fakkels, lichtpotten en lampen. Komt u naar het lichtfeest? Neem dan een lantaarn mee voor extra sfeer.

Kinderactiviteiten
Het pastoorsbastion wordt volledig ingericht als ‘familie weide’. Dit is speciaal voor de kinderen om de middeleeuwse wereld te ervaren. Er zijn veel activiteiten waar ze aan mee kunnen doen:

 • boogschieten
 • spelletjes met water
 • stenen kerven
 • strozak vechten
 • nog veel meer

Ook voor de allerkleinsten is er vermaak en zijn er diverse spelletjes.

Programma
Kijk voor het volledige programma onder evenementen op de website van Bourtange (bourtange.nl)

Contact
Contactgegevens vindt u op de website van Bourtange (bourtange.nl)

Bron

Bourtange.nl

[bol_product_links block_id=”bol_55c3524a1b762_selected-products” products=”1001004002094943,1001004005242746,1001004010961665″ name=”vestingen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Tim Wachelder

Tim Wachelder studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in Europese Expansiegeschiedenis. Behalve over koloniale geschiedenis schrijft hij ook over militaire, culturele en Nijmeegse geschiedenis. Sinds 2007 is hij webredacteur bij Historiën.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!