Canon geschiedenis van Vlaanderen

De historische canon heeft nu ook Vlaanderen bereikt. Wie anders dan Gerben Graddesz. Hellinga heeft deze taak op zich genomen in: Geschiedenis van Vlaanderen, De canon van het Vlaams verleden.

Canon geschiedenis van Vlaanderen

Wie anders dan Gerben Graddesz. Hellinga heeft deze taak op zich genomen in: Geschiedenis van Vlaanderen, De canon van het Vlaams verleden. Hij verzorgde ook een publicatie over de Nederlandse historische canon. Uitgeverij Walburg Pers heeft ook de nodige ervaring; naast de uitgaven van Hellinga gaf Walburg ook al een historische misdaadcanon uit en een canon over de Tweede Wereldoorlog.

Vijftiende en zestiende eeuw

Zoals het een canon betaamt is het “geen compleet verhaal over de geschiedenis van Vlaanderen”, maar wat iemand “moet weten naar de onbescheiden mening van de auteur.” Daarbij veel aandacht voor de vijftiende en zestiende eeuw. Hellinga redeneert dat er destijds veel gebeurde dat de ontwikkelingen nog lange tijd zou blijven beïnvloeden.

Maar ook veel aandacht voor de ontwikkelingen in de laatste decennia waarin België meer en meer verdeeld raakt. In het laatste venster stelt de auteur zelfs de terechte vraag: ‘Hoe nu verder?’

Vlaamse cultuur

Dat sommige tijdperken veel aandacht krijgen, schrijft Hellinga toe aan belangrijke ontwikkelingen. Kan ik me geheel in vinden. Ik vind het wel een gemis dat hij zich geheel heeft gericht op de politieke geschiedenis. Aan de grote rol van de katholieke Kerk op het –dagelijks- leven, is een aantal vensters gewijd, maar aan cultuur komt slechts aan bod in ‘De Vlaamse primitieven’ en ‘De Antwerpse schilderschool’. Terwijl Vlaanderen zo’n rijke culturele geschiedenis kent.  Literatuur of de strips (Suske & Wiske) en ja zelfs K3 hadden voor een welkome afwisseling kunnen zorgen.

Geen wielersport

Ook sport heeft geen venster. Aan de binnenkant staat een foto van keeper/soapster Jean-Marie Pfaff. Dat hij ontbreekt, is een opluchting, maar Kannibaal Eddy Merckx is toch echt andere koek. De wielersport is immers een belangrijke hoeksteen van de Vlaamse samenleving.

Maar goed, de vensters die er wel zijn -50 in totaal- lezen prettig weg. De vormgeving is, zoals gebruikelijk bij Walburg Pers, prima verzorgd.

Geschiedenis van Vlaanderen, De canon van het Vlaams verleden

Gerben Graddesz. Hellinga
(Zutphen 2010)
ISBN 90 5730 698 0, € 29,95
Uitgeverij Walburg Pers

[bol_product_links block_id=”bol_59aed53fd3546_selected-products” products=”1001004008231642″ name=”Vlaanderen” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!