Canon van Limburg uitgebracht

Afgelopen donderdag 26 november is de Canon van Limburg uitgegeven door het LGOG. Het is het Limburgse antwoord op de Canon van Nederland, die volgens de organisatie te weinig op de regio gefocust is.

Donderdagmiddag is in Kasteel Limbricht de Canon van Limburg gepresenteerd door het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG). In 52 vensters en 10 tijdvakken zijn de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Limburg op een rijtje gezet. Het is een reactie op de Canon van Nederland, die twee jaar geleden uitgegeven is. Veel mensen vonden deze Canon te protestants, te Hollands en teveel gericht op blanke mannen. Door een eigen canon uit te geven geeft Limburg in ieder geval een blik op Nederland die minder gericht is op het protestantse Holland.

Eén van de dingen die uit de Canon van Limburg naar voren komen, is dat de beroemde Bokkenrijders nooit bestaan hebben. De legende is dat dit groepen dieven waren, die een verbond met de duivel gesloten hadden en ’s nachts op bokken door de lucht vlogen door Brabant en Limburg. In de realiteit zou het neerkomen op groepen armen en daklozen die zich georganiseerd hadden in bendes en de rijkere boeren teisterden. In de Middeleeuwen geloofde men echt in deze legende, en vaak werden bekentenissen van zogenaamde Bokkenrijders afgedwongen met marteling.  Pas na 1775 ontstond er echter twijfel over de bekentenissen die sommige gaven. In de Canon van Limburg komt naar voren dat zulke bendes nooit bestaan hebben.

Bron: Telegraaf; LGOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!