Charlotte: Koninklijke naam met een rijke geschiedenis

Charlotte Elizabeth Diana heet het pasgeboren dochtertje van de Britse prins William en Kate Middleton. Het is een naam met een rijke geschiedenis, maar ook met een tragisch randje. Niet alle koninklijke Charlotte’s leidden een sprookjesachtig bestaan.

Prinses Charlotte Augusta

Prinses Charlotte Augusta van Wales (bron: Wikimedia Commons).

Prinses Charlotte Augusta van Wales (bron: Wikimedia Commons).

De kleine Charlotte is onder andere vernoemd naar prinses Charlotte Augusta van Wales (1796-1817), het enige kind van de latere koning George IV en Caroline van Brunswijk. Het scheelde een haartje of Charlotte was getrouwd geweest met een Nederlandse prins. In 1814 was de zeer muzikale prinses (ze componeerde onder andere vier marsen) enkele maanden verloofd met de latere Nederlandse koning Willem II, maar de verloving werd verbroken. Op 2 mei 1816 trouwde ze met prins Leopold van Saksen-Coburg, de latere koning van België.

Vroege dood

Hun geluk duurde helaas niet lang en Charlotte werd nooit koningin van Groot-Brittannië. Een zeer zware bevalling van een doodgeboren zoon in 1817 werd haar op slechts 21-jarige leeftijd noodlottig. Haar vroege dood zorgde voor een golf van rouw in heel Engeland. Dagenlang hulde de bevolking, van rijk tot arm, zich in het zwart. De massale rouw was vergelijkbaar met die na de dood van prinses Diana in 1997. In tegenstelling tot haar weinig populaire vader en psychisch zieke grootvader koning George III symboliseerde de populaire Charlotte hoop voor het land.

It really was as though every household throughout Great Britain had lost a favourite child

– De Britse schrijver en staatsman Henry Brougham

                                                                                                  
De rouwende prins Leopold schreef aan Sir Thomas Lawrence: “Two generations gone. Gone in a moment! I have felt for myself, but I have also felt for the Prince Regent. My Charlotte is gone from the country—it has lost her. She was a good, she was an admirable woman. None could know my Charlotte as I did know her! It was my study, my duty, to know her character, but it was my delight!”

De begrafenis van prinses Charlotte, 1817. (bron: Wikimedia Commons)

De begrafenis van prinses Charlotte, 1817. (bron: Wikimedia Commons)

Prinses Charlotte van Mecklenburg-Strelitz

Koningin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz . (bron: Wikimedia Commons)

Koningin Charlotte van Mecklenburg-Strelitz . (bron: Wikimedia Commons)

Een andere koninklijke Charlotte was de Duitse prinses Sophie Charlotte van Mecklenburg-Streliz (1744-1818). Zij trouwde met de Britse koning George III (1738-1820). Charlotte en George ontmoetten elkaar in 1761 en lieten er geen gras over groeien: ze trouwen al na een paar uur. Vanwege psychische problemen stond George III bekend als ‘George The Mad’. Volgens de legende werd Charlotte’s haar binnen mum van tijd grijs door zorgen om haar echtgenoot, die last had van stemmingswisselingen en volgens geruchten leed aan de bloedziekte porfyrie. Desondanks had het echtpaar de eerste jaren een gelukkig huwelijk. Er werden vijftien kinderen geboren, negen zoons en zes dochters. Het koppel noemden hun eerste dochter en vierde kind ook Charlotte. Deze Charlotte Augusta Mathilda (1766-1828) trouwde met de Duitse koning Frederik I van Württemberg waardoor ze uiteindelijk vorstin van Württemberg werd.

Vriendschap met Marie-Antoinette

Koningin Marie-Antoinette van Frankrijk. (bron: Wikimedia Commons)

Koningin Marie-Antoinette van Frankrijk. (bron: Wikimedia Commons)

Koningin Charlotte onderhield een zeer goede vriendschap met koningin Marie-Antoinette van Frankrijk, de echtgenote van koning Lodewijk XVI. Ook al was koningin Charlotte elf jaar ouder dan de Franse koningin, ze deelden veel interesses, zoals hun liefde voor muziek en kunst, Charlotte en Marie-Antoinette ontmoetten elkaar nooit in het echt, maar onderhielden contact via brieven. Marie Antoinette nam de koningin van Groot-Brittannië bij het uitbreken van de Franse Revolutie in 1789 in vertrouwen. Charlotte reageerde naar verluidt zeer geschokt toen Marie-Antoinette op 16 oktober 1793 onder de guillotine belandde. Charlotte zelf stierf op 17 november 1818 op 74-jarige leeftijd. Ze is nog steeds de langstzittende gemalin van een monarch in de Britse geschiedenis. Ze was koningin-gemalin sinds haar huwelijk met George op 8 september 1761 tot haar dood op 17 november 1818. In totaal waren dat 57 jaren en 70 dagen. De pasgeboren prinses Charlotte heeft dus een aantal illustere voorgangers. Laten we hopen dat hopen dat het leven voor haar betere plannen in petto heeft!

Bronnen

[bol_product_links block_id=”bol_5549049caa9c6_selected-products” products=”1001004006806975,1001004005441810,9200000014073913,1001004002922045″ name=”Charlotte” sub_id=”” link_color=”E94C00″ subtitle_color=”E94C00″ pricetype_color=”000000″ price_color=”E94C00″ deliverytime_color=”C20318″ background_color=”FFDF80″ border_color=”E94C00″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

Schrijf je in voor TOEN!