Churchill-sigaar heeft karakter

Tegenwoordig moet de tabaksindustrie het hebben van lobbyísten. Zij moeten achter de schermen de dodelijke waar aan de man brengen om bijvoorbeeld politici ervan te overtuigen dat het antirookbeleid nu echt wel ver genoeg gaat.

 

Churchill met sigaar. Bron: wikimedia.

Churchill met sigaar. Bron: wikimedia.

Wat een verschil met de tijd van… Winston Churchill. Een groter uithangbord dan de Britse oorlogspremier konden de sigarenproducenten zich niet wensen. Hij was “misschien wel de beroemdste sigarenroker van alle tijden”, volgens Sigarenwiki. Ja inderdaad, Sigarenwiki. Dat Churchill een eigen lemma verdient is logisch, want er is zelfs een Churchill-sigaar.

Sacred rite of smoking cigars

Winston Churchill beleed zijn liefde voor sigaren open en bloot. De bolhoed. Het V-teken dat hij met zijn vingers maakte. Ze horen bij hem, maar de sigaar is karakteristiek voor hem. Op tal van foto’s zien we hem met sigaar in de mond. Of hij nu de troepen inspecteerde, een speech schreef of achter de schildersezel zat, een sigaar ontbrak zelden.
Dat hij niet van het genotsmiddel af kon blijven, verwoordde hij zelf eens:

“I must point out that my rule of life prescribes as an absolutely sacred rite smoking cigars and also the drinking of alcohol before, after, and if need be during all meals and in the intervals between them.”

En hij voelde zich er goed bij. Als repliek op een opmerking van Generaal Montgomery dat die zich 100% fit voelde omdat hij niet dronk of rookte, zei Churchill: “I drink and smoke and I am two hundred per cent fit.”

Generaal Montgomery en Churchill in Normandië, 12 juni 1944.

Generaal Montgomery en Churchill in Normandië, 12 juni 1944.

Om het te relativeren, Churchill rookte zijn sigaren slechts voor iets meer dan de helft op.

Van commandant tot verteller

Sigarenmakers erkennen de krachtige uitstraling van Churchill en de sterke verbondenheid met hun product. Bij sigarenhandelaren (ze zijn er nog!) en bij webshops kun je de Churchill-sigaar kopen. En hoewel we op Historën geen reclame willen (en mogen) maken voor tabak is het historisch verantwoord om te wijzen op Davidoff. Davidoff heeft de veelzijdigheid van Churchill willen omarmen met de lijn ‘Cigars of character’ (sinds 2015).

Verschillende sigaren dragen verschillende namen:

  • De commandant
  • De artiest
  • De staatsman
  • De aristocraat
  • De reiziger
  • De verteller

En waarom één Churchill-sigaar niet volstond wordt in het devies verwoord:

There is only one Winston Churchill
There is only cigar to bear his name
Davidoff brings you an exceptional new Winston Churchil cigar
A blend as complex as the man himself

Meer dan één Churchill-sigaar van Davidoff. Bron: Davidoff.com.

Meer dan één Churchill-sigaar van Davidoff. Bron: Davidoff.com.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sigarenbandjes

Een eigen sigarenlijn is natuurlijk het summum. Maar het is niet het eerste eerbetoon van de tabaksindustrie. In de jaren 1960 was sigarenbandjes sparen een bezigheid van velen. Natuur, geschiedenis, amusement. Alles werd verbeeld op de sigarenbandjes. Natuurlijk was de keuze van sigarenproducenten voor deze gewilde plaatjes ook al op Churchill gevallen.

Want een man die zelfs aan het front van de Tweede Wereldoorlog vroeg om een speciaal gasmasker waardoor hij vrolijk kon doorgaan met roken als hij in het gevechtsvliegtuig zit, verdient die aandacht van sigarenliefhebbers.

Churchill sigarenbandjes

Sigarenbandjes Mercator Van der Elst vertellen het verhaal van Churchills lange leven in foto’s. Foto Elise Mijderwijk 2016.

Sigarenbandje Lugano met Churchill voor de Elizabeth-toren, Big Ben. Foto Elise Mijderwijk 2016.

Sigarenbandje met Churchill en de Elizabeth-toren, Big Ben. Foto Elise Mijderwijk 2016.

Lees hier het artikel A gentleman of history over Churchills liefde voor sigaren.

[bol_product_links block_id=”bol_5738e2e807603_selected-products” products=”9200000045944859,9200000029241118,1001004011653018″ name=”Churchill-sigaar” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”ED1000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFA012″ border_color=”D25400″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Schrijf je in voor TOEN!