Cleopatra had vrouwelijke voorganger

Cleopatra had een vrouwelijke voorganger die veel eerder over het Oude Egypte regeerde en nog honderden jaren later werd vereerd: koningin Arsinoë II. Dat hebben Zweedse wetenschappers ontdekt.

Cleopatra had een vrouwelijke voorganger die veel eerder over het Oude Egypte regeerde en nog honderden jaren later werd vereerd. Dat hebben Zweedse wetenschappers ontdekt.

Koningin Arsinoë II kwam vermoedelijk 200 jaar eerder aan de macht dan Cleopatra en was daarmee de eerste vrouw uit de de Ptolemaeïsche dynastie die de scepter zwaaide over het oude Egypte.

Dat blijkt uit een analyse van reliëfen waar ze op is afgebeeld, zo meldt Discovery News. De symbolen op haar kroon suggereren volgens wetenschappers van de Universiteit van Göteborg dat Arsinoë II werd gezien als een hogepriesteres, een god en een farao.

Olympische Spelen
De afbeeldingen wijzen er op dat ze een vergelijkbare rol had als Cleopatra en Hatsjepsoet, de eerste vrouwelijke farao ooit. “Het betekent dat ze tijdens haar leven is uitgeroepen tot vrouwelijke farao”, verklaart onderzoeker Maria Nilsson. “Ze bestuurde Egypte samen met haar broer Ptolemeüs II.”

Het was al langer bekend dat Arsinoë een belangrijk persoon was in de oud Egyptische geschiedenis, maar haar rol van farao bleef tot nu toe onderbelicht. Ze leidde volgens de Zweedse onderzoekers een zeer kleurrijk leven.

“Ze was geen gewone vrouw”, aldus Nilsson. “Ze vocht mee in oorlogen en deed zelfs mee aan de Olympische Spelen, waarin ze drie paardenwedstrijden won.
Liefdesleven
Ook het liefdesleven van Arsinoë was turbulent. Ze trouwde eerst met een rijke generaal. Nadat deze man stierf, trad ze in het huwelijk met haar halfbroer, waarvan ze weer scheidde toen hij twee van haar zonen vermoordde. Daarna besloot ze de echtgenote van haar broer Ptolemeüs te worden.

Uit verschillende vondsten in Egypte blijkt dat Arsinoë tot 200 jaar na haar dood nog werd vereerd. Ook zou haar kroon later zijn gedragen door Cleopatra.
Imitatie
“Deze studie ontsluit een totaal nieuw onderzoeksveld”, verklaart archeologe Mona Haggag van de Alexandra Universiteit in Egypte. “Het onderzoek laat zelfs zien dat de andere Ptolemaeïsche koninginnen Arsinoë gedeeltelijk imiteerden.”

Bron: nu.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!