Column: handboek voor piraten

President Ortega van Nicaragua moet vroeger op school goed opgelet hebben tijdens de geschiedenislessen toen hij de Europarlementariër Hans van Baalen laatst voor ‘een Hollandse piraat en een schurk’ uitmaakte…President Ortega van Nicaragua moet vroeger op school goed opgelet hebben tijdens de geschiedenislessen. Want toen hij de Europarlementariër Hans van Baalen laatst voor ‘een Hollandse piraat en een schurk’ uitmaakte, wist hij kennelijk nog dat onze voorouders vroeger flink tekeer waren gegaan in de buurt van Midden- en Zuid-Amerika. Hoe lang zijn wij trouwens op onze beurt niet apetrots gebleven op Piet Hein? En ach, dat je kapers en piraten en boekaniers niet met elkaar mag verwarren, dat zijn subtiliteiten waar natuurlijk niet iedereen rekening mee kan houden.

Kreeg Piet Hein bovendien zelf op de terugreis geen problemen met de Duinkerker kapers? Die hadden ook veel belangstelling voor al dat zilver, die parels, die prachtige zijde en nog weer andere kostbaarheden. Gelukkig dat Johan Evertsen hem toen nog bijtijds te hulp had kunnen schieten. Anders was de Republiek der Zeven Verenigde Provinciën die oorlogsbuit van ruim 11,5 miljoen gulden misgelopen en had onze toenmalige stadhouder geen persoonlijk extraatje van 700.000 gulden gekregen. En dan had Piet Hein zelf als legale kaper ook mooi kunnen fluiten naar zijn beloning van 6000 gulden en hadden zijn bemanningsleden niet zo boos hoeven te worden toen zij maar 200 gulden per persoon kregen. En dat allemaal in een tijd waarin de gulden nog veel en veel meer dan een daalder waard was. Dus leve de Zeeuwse familie Evertsen, naar wie het luchtverdedigings- en commandofregat Hr.Ms. Evertsen is genoemd dat op het ogenblik meehelpt met het bestrijden van al die gemene Somalische piraten en een paar jaar geleden nog eigenhandig is gedoopt door prinses Máxima.

Toen ik laatst op het nieuws hoorde dat Nederland  ook in 2010 zal blijven deelnemen aan de Europese maritieme missie die al die Somalische piraten zonder kapersbrieven probeert te bestrijden, veerde ik eerst even op. Atalanta heet die operatie, evenals die mooie zwart-rode vlinder met zijn witte noppen, die ook wel de admiraalvlinder wordt genoemd. Maar al gauw zakte ik teleurgesteld weer terug in mijn zorgstoel, toen bleek dat de Tromp en de Johan de Witt achtereenvolgens de plaats zouden gaan innemen van de Evertsen. Hoe was het mogelijk. Goed, Tromp was tenminste nog een zeeheld geweest, maar Johan de Witt…

Knookje en Lida Piraten

Bron: www.dupuis.com

Al meer en meer begon ik mij weer eens te realiseren hoe ingewikkeld alles wordt als je er met een historische, multifocale bril naar kijkt. Op den duur weet je eenvoudigweg niet meer waar je het zoeken moet met al je meningen en standpunten. Want terwijl de beschaafde volkeren zich begrijpelijkerwijze grote zorgen maken over de piraterij die op allerlei plaatsen in de wereld weer is opgebloeid, zijn de moord- en roofzuchtige piraten van vroeger bij de jeugd populairder dan ooit. Toen ik laatst met mijn kinderen bij een plaatselijk piratenfestival was, keek ik mijn ogen uit. Leuk indiaantje en cowboytje spelen in het weiland was kennelijk uit de mode geraakt en het was de vraag of ik over een tijdje nog wel op de proppen zou kunnen komen met mijn voorraadje ooit zo spannende boeken over Arendsoog en Witte Veder. Alle ouders keken nu op de piratenboulevard vertederd toe, terwijl hun lievelingetjes dreigend rondliepen met een doodshoofdhoed op hun hoofdje, een zwart lapje voor een van hun ogen, en liefst ook op een houten been en met een sabel aan een metalen armhaak. Bovendien kon ieder kind zich voor een paar euro nog laten bijschilderen om er nóg wat valser en gemener uit te zien.

Ja, eigenlijk wist ik het wel. De piraten zijn weer helemaal terug als romantische idolen. En dan bedoel ik niet de internet- en de biopiraten, maar al die zeerovers die de kinderen van tegenwoordig niet alleen dagelijks tegenkomen bij het knippen, kleuren en plakken, maar ook bij het kijken naar dvd’s en bij het lezen van strips of echte boeken voor zeven jaar en ouder. Je kunt als ouder dus domweg niet meer achterblijven.

‘Kan ik u helpen, meneer,’ vroeg een vriendelijke mevrouw, toen ik een beetje hulpeloos in de jeugdafdeling van de plaatselijke bibliotheek stond te zoeken naar het door  de firma Kluitman nu ook in Nederland uitgegeven Handboek voor piraten. ‘Alstublieft’, zei zij na een paar minuten, met een zowel triomfantelijke als meewarige blik. Op weg naar huis begon ik in de tram direct te lezen. Hé, jij daar! Ahoy! Jij ziet er wel uit als een geschikte scheepsmaat. Kun je stuurboord en bakboord een beetje uit elkaar houden? [Ja! riep ik trots.]  Sta je graag wat te mijmeren op het halfdek, met de rollende golven onder je en de zoute zeelucht op je lippen? [Niks liever, riep ik.]  Als je je zakken wilt vullen met goud en je suffe matrozenleventje vaarwel wilt zeggen, monster dan aan op een echt piratenschip.

Toen ik het handboek uit had, werd het even stil in mij. Maar ik wist nu wél wat ik aan Sinterklaas ging vragen. Natuurlijk dat stripboek waarin het jongetje Knookje terechtkomt op het piratenbootje van het meisje Ilda! Liefde en avontuur, – daar was ik altijd al gek op geweest. En was solliciteren naar de vervulling van een jongensdroom tegenwoordig niet uiterst modern? Dus: waar wachtte ik nog op!

Ick Sing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!