Column: schatten

Een schat is een kostbaar bezit. En wie wil dat nu niet hebben. Als ik af en toe in mijn tuintje aan het graven ben

Denarius van keizer Augustus (geslagen 4 n.Chr.). Bron: door I, Goodies, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org

Denarius van keizer Augustus (geslagen 4 n.Chr.). Bron: door I, Goodies, CC BY 2.5, https://commons.wikimedia.org

om een nieuwe plant een heerlijk leven te gaan geven, hoop ik zelf bijvoorbeeld altijd weer dat ik een paar Romeinse muntjes vind. Dat zou toch kunnen? Maar wat moet ik daar dan mee. Als ik het goed heb begrepen moet je je vondst eerst gaan melden bij de Gemeente. Mag je die dan daarna houden? En wat als je je schat wilt gaan verkopen, omdat je in het dagelijks leven nu eenmaal veel meer aan euro’s hebt dan aan een paar oude denarii die per stuk ooit zestien asses waard waren. Ik zie me al bedremmeld staan in zo’n moderne muntenwinkel.

Rijmkroniek door Melis Stoke. Bron: Redactie Historien

Rijmkroniek door Melis Stoke. Bron: Redactie Historien

Met andere schatten is het niet veel beter gesteld. Ik heb bijvoorbeeld boven op een van mijn boekenkasten een oude uitgave liggen van de Rijm-Kronijk van Melis Stoke: door hem aan het begin van de 14e eeuw geschreven aan het hof van graaf Floris V. Mijn uitgave, met een soort

perkamenten band en gedrukt op oud papier, dateert uit 1699. Geërfd van mijn opa. Ja, dat is dus ook nog wel een echt oud boek. Wel een herdruk, ja, maar toch veel ouder dan het oudste exemplaar in de Koninklijke Bibliotheek. Maar wat doe ik nu met dat bezit. Het ligt nu al jarenlang bovenop mijn ene boekenkast. Precies daar waar ook een pluche eekhoorntje op zijn buikje naar mij ligt te kijken, terwijl ik blijf hopen dat het één keertje heel zachtjes moekmoek tegen me zal zeggen: het begroetingsgeluid dat een eekhoorn schijnt te kunnen maken als hij je aardig vindt. Maar heb ik die rijmkroniek eigenlijk ooit gelezen? Nee, het spijt me, Melis, heus, het spijt me heel erg. Volgende week misschien, als ik de onlangs door Imme Dros herziene vertaling van Homeros’ Odysseia uit heb en de held uit dat spannende reisverhaal dan eindelijk zijn trouwe echtgenote Penelope weer heeft teruggezien.

Penelope wacht op Odysseus. Romeinse kopie van een Grieks origineel. Bron: Wikipedia.nl

Penelope wacht op Odysseus. Romeinse kopie van een Grieks origineel. Bron: Wikipedia.nl

Zou zij hem toen schat hebben genoemd? Ik hoop van niet. Bijna altijd als ik tegenwoordig een vrouw tegen haar partner schat hoor zeggen, volgt er immers een kleine berisping of een herhaald verzoek. ‘Schat, wil je je vuile ondergoed nu eens niet  meer op de grond gooien?’ Of: ‘Schat, vergeet je vanavond niet de vuilnisemmer buiten te zetten?’ Misschien heb ik het wel eens vaker verteld, maar mijn sociologisch onderzoek leert keer op keer dat je maar het beste een schat of een lieverd kunt zijn als je géén vaste relatie hebt. Dan betekent het misschien nog wel wat. Misschien zelfs wel meer dan het goudland El Dorado, waarnaar veel echte conquistadors in de 16eeuw tevergeefs in Zuid-Amerika zijn gaan zoeken en niet bleek te bestaan.

Wat ik mij opeens ga afvragen, is hoe mannen vroeger hun geliefde noemden, toen schat en lieverd nog niet zo in de mode waren. Schattebout – vgl. ook een konijnenbout!is al een beetje aan het verdwijnen. En honingduifje hoor je helemaal niet meer, evenmin als bijvoorbeeld zoeterd, rozenmondje of stokebrandje. Alles verandert nu eenmaal in het leven, zeker ook de taal. Maar deze week ga ik niet zoeken, ook niet in het Letterkundig Museum, ofschoon het veelbelovende motto daarvan is ’t Is vol van schatten hier. Ik hou het nu gewoon lekker kort, want het is me veel en veel te warm.

Ick Singh

[bol_product_links block_id=”bol_57dda047f3790_selected-products” products=”9200000053099920,9200000057345721,9200000057346817,9200000053578228,9200000057446983″ name=”Imme Drost” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF8E1C” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Schrijf je in voor TOEN!