Column: Winterslaap en winterrust

Het is bekend dat over de hele wereld de temperatuur voortdurend omhooggaat, tot aan de daardoor wegsmeltende Noordpool toe.

Het niet bevroren water aan de Noordpool. Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Iceberg_with_hole_edit.jpg

Het niet bevroren water aan de Noordpool. Bron: commons.wikimedia.org

En als de temperatuur stijgt, stijgt ook de zeespiegel, met als gevolg grote overstromingen en grondverschuivingen, nog afgezien van de problemen waar planten en dieren mee te maken krijgen. Het staat voor onderzoekers vast dat de luchtvervuiling met CO2 van dat alles de belangrijkste oorzaak is, maar de pogingen om daar wat tegen te doen zijn tot nu toe weinig succesvol gebleken. Grote bedrijven hebben allerlei redenen om het kalm aan te doen met het gebruiken van zonne- en windenergie en de meeste particulieren zijn geen haar beter. Een barbecue in de tuin houden is immers zo gezellig, samen met je gezin bij de open haard zitten is heerlijk en een elektrische auto aanschaffen komt later wel een keertje, ook al neemt het aantal voetgangers met longen zo zwart als roet sterk toe door de gevolgen van al dat olie- en benzinegebruik. Waar al die energie voor je huishoudelijke apparaten vandaan komt, houdt je niet erg bezig en natuurlijk zet je ’s nachts je verwarming niet op nul graden. Een windmolenpark op zee of in een groot weiland mag nóóit het uitzicht bederven en de moeilijkheden die zich voordoen als je samen met je buren van die dure zonnepanelen op het dak wilt aanbrengen, wegen zwaar. Zoals meestal in de geschiedenis verandert er nu eenmaal pas echt iets in de wereld als het eigenlijk al te laat is.

Winterslaap van een egel.

Winterslaap van een egel.

Toch bestaat er volgens mij een heel aantrekkelijke oplossing voor al die grote milieuproblemen: we gaan voortaan met z’n allen een winterslaap houden, net als de vleermuizen, de egels, de schildpadden en de slangen. Je bouwt eerst wat vetreserves op en dan begint je lichaamstemperatuur lager te worden, adem je minder vaak, gaat je hart langzamer kloppen en… klaar ben je. Het moet toch heerlijk zijn om die akelige vrieskou te ontlopen, je heup niet meer te breken door gladheid op straat, die afgedwongen decemberfeesten over te kunnen slaan, lekker veel geld over te houden door een drastische verlaging van je energiekosten, zomaar een paar maanden niet naar je werk hoeven en urenlang samen met je geliefde kunnen doordromen. En als je dat allemaal wel heel erg ver vindt gaan, dan kies je eenvoudigweg voor de winterrust, waarbij je van tijd tot tijd even wakker wordt om je plasbuis te legen en een appeltje voor de dorst te eten.

Wat de winterrust betreft kun je veel leren van de eekhoorns. Ik houd veel van die slimme dieren, met dat pluimpje rond hun oren. Zoals zij met hun klauwtjes razendsnel in een boom kunnen klimmen, met hun prachtige pluimstaart als houvast, als roer, als paraplu en zonnescherm, af en toe vrolijk moekmoek naar elkaar roepend als begroeting of tjuk-stuk-tjuk van opwinding.

Eekhoorn, eekhoorn, met je lange staartje,
Spring maar met een vaartje,
Tikke takke tomen,
Roetsj in de bomen.

Rode eekhoorn. Bron: www.pixaby.com/

Rode eekhoorn. Bron: www.pixaby.com/

Vaak geven ze elkaar een duwtje, spelen ze allerlei spelletjes en huppelen dat het een feest is. Laatst zag ik hoe het ene dier het andere voor de gek hield door net te doen alsof het op de grond een voedselvoorraadje aanlegde en toen even wegwipte. En wat vond het soortgenootje? Lekker helemaal niks! Dat was nog eens lachen.

Wat eekhoorns tijdens de winterrust doen, is heel eenvoudig. Zij slapen dan wat langer in hun twijgennestje in de boom of op de grond, met een voorraadje lekkere nootjes en zaadjes naast zich, waar zij dan af en toe een hapje uit kunnen pikken, totdat het volle leven weer begint. Ook ik begin dan te zingen: Now that the spring is in the air, Pretty girls are everywhere. En bovendien wens ik iedereen voortdurend een Vrolijk Pasen toe.

In het voorjaar zie je in het bos direct de mannetjes-eekhoorns parmantig rondspringen met hun staart; en allemaal proberen zij hun concurrenten het nakijken te geven bij het veroveren van die mooie vrouwtjes. Samen de liefde bedrijven in een nest op de grond is heerlijk en voordat je het weet heb je zes kleintjes. Maar daarna is de realiteit dat de vrouwtjes hun minnaars onverbiddelijk wegsturen, want zij willen verder alles zelf doen met hun acht (!) tepeltjes en hebben niemand meer nodig.

Zelf lijkt mij een van de grote voordelen van een winterrust dat je je ervan bewust bent wat je aan het doen bent en heerlijk kunt blijven dagdromen. Daarbij kun je zelf de heerlijkste dingen verzinnen en wordt het leven dus mooier dan ooit. Dus: wat let ons

Ick Sing

[bol_product_links block_id=”bol_584f24fb7c64a_selected-products” products=”666859859,9200000010937432″ name=”winter” sub_id=”” link_color=”undefined” subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF8E1C” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Schrijf je in voor TOEN!