Communist of nazi: De rode Hitlerjongen

In oktober 2016 verschijnt bij uitgeverij WalburgPers te Zutphen De rode Hitlerjongen van Günter Lucks en Harald Stutte.

 

PERSBERICHT

rode hitlerjongenGünter Lucks vertelt in De rode Hitlerjongen het verhaal van zijn avontuurlijke jeugd tussen de politieke extremen van die tijd. Het laat zien hoe snel een heel volk middels arglistige propaganda in een catastrofe kan worden gevoerd.

Hitlerjugend

De stiefvader is communist, de vader zelf lid van een militante communistische beweging, de Rotfrontkämpferbund. De ene grootvader is monarchist, de ander een communistische kleermaker, de oom daarentegen is sociaaldemocraat.

Maar de stiefmoeder is een vurig aanhanger van Hitler. En plotseling wil de kleine Günter, tot grote schrik van zijn vader, lid worden van de Hitlerjugend. Günter Lucks wil erbij horen omdat bijna al zijn schoolvrienden al het bruine uniform van de Hitlerjugend dragen. Wat goed en fout is kan het opgroeiende kind, tussen nazi-propaganda op school en de communistische opvoeding van zijn ouders, niet meer bepalen.

‘De tekst heeft mij geraakt. Ik hoop dat met behulp van deze illustratieve beschrijving de later geborenen gelegenheid hebben van de ervaringen van eerdere generaties te leren.’

– Günter Grass over de boeken van Lucks

Propaganda

Het boek geeft een intrigerende inkijk in de emotionele wereld van een kind ten tijde van de nazi-dictatuur. Het wordt duidelijk hoe moeilijk het voor een opgroeiend kind was om de dagelijkse propaganda van de nationaalsocialisten te weerstaan. De bombardementen door de geallieerden en de dood van zijn broer in deze vuurzee maakten diepe indruk op Günter Lucks. Ondanks dat meldde hij zich enkele maanden voor het einde van de oorlog vrijwillig aan bij de ‘Volkssturm’, de volksmilitie van kinderen en ouderen die door Hitler als laatste in de uitzichtloze slag werden geworpen.

Günter Lucks

Günter Lucks (1928) groeide op in een rode arbeiderswijk in Hamburg maar werd op zijn 16de lid van de beruchte Waffen-SS. Na de oorlog begon zijn odyssee door 11 verschillende Russische krijgsgevangenkampen. Harald Stutte is historicus, journalist en auteur.

Schrijf je in voor TOEN!