Dagboek van Jan Terlouw

‘Politicus Jan Terlouw hield tijdens zijn ministerschap in het kabinet-Van Agt een dagboek bij, Naar zeventien zetels en terug.

Misschien is het het voordeel van politici die hun actieve loopbaan lang achter zich hebben, want menig éminence grise maakt de indruk boven de partijen te staan. Ook lijken zij opeens een stuk humaner en in staat hun vroegere uitspraken te relativeren. Voor die relativering is tijdens hun werk in Den Haag geen plaats. Een atypische politicus was Jan Terlouw. Niet alleen had hij dankzij zijn werken in wetenschap en literatuur al blijk gegeven geen man te zijn die onder de Haagse kaasstolp leeft. In zijn dagboek Naar zeventien zetels en terug relativeert hij zijn activiteiten. Dit blijkt bij een telefonische doodbedreiging:

“De telefoon gaat. Een heer zegt met sombere stem: ‘En Jan Terlouw zal doodgaan’. Hij verbreekt de verbinding. Er bestaan geen mededelingen met een hoger waarheidsgehalte. Interessant blijft de vraag wat iemand beweegt om zo’n memento mori uit te zenden.”

Hij laat bovenal blijken al tijdens zijn ministerschap boven (of beter: tussen) de partijen te staan. En dat was nodig bij tegenstrevers Joop den Uyl en Dries van Agt.

“Het kabinet sterft als een trage, oude olifant, die dagen rondloopt om een geschikte plek te vinden. Formeel bestaan we nog.“

Maar Terlouw verwoordt ook de zwaarte van het ministerschap:

“Aan het eind van de dag ben ik zo moe dat ik tegen een boom had willen rijden om eindeloos uit te kunnen rusten.”

In zijn dagboek wijdt Terlouw ook een alinea aan een boek dat over hem verscheen, De onweerstaanbare opkomst van Jan Terlouw door journalist Paul van Engen.

“De adder heeft nu een aantal uitspraken bij elkaar geschreven die gedeeltelijk wáár maar uit z’n verband gerukt zijn, en gedeeltelijk ook pure leugens zijn, en die in boekvorm gepubliceerd zonder ons erin te kennen.”

“Het ergste is dat hij niet kan schrijven. Een mens is onweerstaanbaar, een opkomst is onstuitbaar. Zelfs de titel is geen Nederlands.”

Jan Terlouw
Naar zeventien zetels en terug, Politiek dagboek 9 maart 1981 – 5 november 1982
(Utrecht/Antwerpen 1983)

Paul van Engen
De onweerstaanbare opkomst van Jan Terlouw
(Alphen aan den Rijn 1982)

Geef een reactie

Historiën Facebook
  • Vandaag in de Geschiedenis: De ontvoering van de Lindbergh baby. Na de eerste piloot ooit te zijn die solo over de oceaan vloog, werd de Amerikaan Charles Lindbergh wereldberoemd. Het leven lachte hem toe, totdat zijn 1-jarige zoon Charlie op 1 maart 1932 werd gekidnapt. Onderhandelingen liepen op niets uit en de zaak eindigde tragisch.

    Bekijk hier een documentaire over een van de beroemdste ontvoeringen uit de geschiedenis: https://www.youtube.com/watch?v=8RvUcGC4sYk


Historiën Twitter
Reclamebureau Reeuwijk
Historiën Poll

Michiel de Ruijter is een historisch hoogtepunt uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

View Results

Loading ... Loading ...