Dagboek van Jan Terlouw

‘Politicus Jan Terlouw hield tijdens zijn ministerschap in het kabinet-Van Agt een dagboek bij, Naar zeventien zetels en terug.

Misschien is het het voordeel van politici die hun actieve loopbaan lang achter zich hebben, want menig éminence grise maakt de indruk boven de partijen te staan. Ook lijken zij opeens een stuk humaner en in staat hun vroegere uitspraken te relativeren. Voor die relativering is tijdens hun werk in Den Haag geen plaats. Een atypische politicus was Jan Terlouw. Niet alleen had hij dankzij zijn werken in wetenschap en literatuur al blijk gegeven geen man te zijn die onder de Haagse kaasstolp leeft. In zijn dagboek Naar zeventien zetels en terug relativeert hij zijn activiteiten. Dit blijkt bij een telefonische doodbedreiging:

“De telefoon gaat. Een heer zegt met sombere stem: ‘En Jan Terlouw zal doodgaan’. Hij verbreekt de verbinding. Er bestaan geen mededelingen met een hoger waarheidsgehalte. Interessant blijft de vraag wat iemand beweegt om zo’n memento mori uit te zenden.”

Hij laat bovenal blijken al tijdens zijn ministerschap boven (of beter: tussen) de partijen te staan. En dat was nodig bij tegenstrevers Joop den Uyl en Dries van Agt.

“Het kabinet sterft als een trage, oude olifant, die dagen rondloopt om een geschikte plek te vinden. Formeel bestaan we nog.“

Maar Terlouw verwoordt ook de zwaarte van het ministerschap:

“Aan het eind van de dag ben ik zo moe dat ik tegen een boom had willen rijden om eindeloos uit te kunnen rusten.”

In zijn dagboek wijdt Terlouw ook een alinea aan een boek dat over hem verscheen, De onweerstaanbare opkomst van Jan Terlouw door journalist Paul van Engen.

“De adder heeft nu een aantal uitspraken bij elkaar geschreven die gedeeltelijk wáár maar uit z’n verband gerukt zijn, en gedeeltelijk ook pure leugens zijn, en die in boekvorm gepubliceerd zonder ons erin te kennen.”

“Het ergste is dat hij niet kan schrijven. Een mens is onweerstaanbaar, een opkomst is onstuitbaar. Zelfs de titel is geen Nederlands.”

Jan Terlouw
Naar zeventien zetels en terug, Politiek dagboek 9 maart 1981 – 5 november 1982
(Utrecht/Antwerpen 1983)

Paul van Engen
De onweerstaanbare opkomst van Jan Terlouw
(Alphen aan den Rijn 1982)

Geef een reactie

Historiën Facebook
  • Waarom werd Operatie Market Garden gelanceerd en wat gebeurde er precies? Waarom verliep de bevrijding van Nijmegen zo moeilijk? Welke rol speelde de Poolse parachutistenbrigade tijdens #marketgarden? Hoe schakelde John Baskeyfield Duitse tegenstanders uit? Dit en meer in de Market Garden-special van Historiën!


    Historiën Special: operatie Market Garden - Historiën
    www.historien.nl
    Op 17 september 1944 landen duizenden geallieerde luchtlandingstroepen in het bezette Nederland. Hun doel: de oorlog voor de kerst van 1944 beëindigen.
Historiën Twitter
Jeroen Vink
Historiën Poll

Nederland heeft er goed aan gedaan om neutraal te blijven in de Eerste Wereldoorlog!

View Results

Loading ... Loading ...