De 10 beroemdste liefdeskoppels uit de geschiedenis

De geschiedenis kent vele romances die nog steeds tot de verbeelding spreken. Van ware liefde tot ronduit berucht: een top 10 van beroemde liefdeskoppels uit de geschiedenis.

  • Adam en Eva

In het Hof van Eden begon de ‘allereerste romance’ ooit. Volgens de Bijbel waren Adam en Eva de eerste man en vrouw. Hun ontstaan is te lezen in het bijbelboek Genesis. Volgens de joodse gemeenschap liggen Adam en Eva in de Grot van Machpela begraven in de omgeving van Hebron.  Volgens sommige islamitische bronnen ligt Eva begraven in de havenstad Djedda in Saoedi-Arabië.

adam en eva

  • Cleopatra en Caesar

Volgens de legende liet Cleopatra zich ooit binnenbrengen in een tapijt voor een ontmoeting met de Romeinse veldheer Julius Caesar. Schijnbaar maakte de bijzondere binnenkomst indruk, want ze vielen als een blok voor elkaar. Het machtige paar kreeg een zoon genaamd Caesarion. Tot de moord op Caesar in 44 v. Chr. leefden ze in Rome. Daarna reisde Cleopatra terug naar Egypte waar ze uiteindelijk in de armen belandde van een andere Romeinse veldheer, Marcus Antonius.

Cleopatra_and_Caesar_by_Jean-Leon-Gerome

  • Pocahontas en ‘John Smith’

Ondanks het welbekende Disney-verhaal was niet John Smith, maar de Britse kolonist John Rolfe de grote liefde van Pocahontas. Hun huwelijk in 1614 zorgde voor diplomatieke vrede tussen de kolonisten en de oorspronkelijke bewoners van Virginia. Ook niet te zien in de Disney film: Pocahontas werd gedoopt en ging daarna door het leven als Rebecca. Helaas stierf ze slechts drie jaar na haar huwelijk met Rolfe.

Pocahontas_Rolfe_crop

  • Napoleon en Joséphine

Napoleon Bonaparte en Joséphine de Beauharnais vonden in elkaar de ware. Althans, voor een tijdje. Hun tot de verbeelding sprekende liefde vormde inspiratie voor talloze boeken en films. Joséphine heette eigenlijk Marie-Rose. De smoorverliefde Napoleon noemde haar liever Joséphine omdat hij dat romantischer vond. Napoleon en Joséphine beloofden elkaar in 1796 eeuwige trouw. Hun liefde werd uiteindelijk niet bezegeld met een kind. De ongewilde kinderloosheid van de in 1804 gekroonde keizer en keizerin van Frankrijk leidde tot huwelijksproblemen. Uiteindelijk scheidde het echtpaar in 1811. Lees hier mee over de geliefden.

Napoleon

  • Albert en Victoria

Heel soms pakken gearrangeerde huwelijken verrassend goed uit. Kijk bijvoorbeeld naar de Britse koningin Victoria en de Duitse prins Albert. Zij kregen maar liefst negen kinderen en vormden een gelukkig gezinnetje. Na de dood van haar grote liefde Albert in 1861 hulde Victoria zich tot het einde van haar leven in het zwart. Over de liefde tussen Victoria en Albert zijn meerdere films gemaakt, waaronder The Young Victoria uit 2009.

Queen_Victoria_Albert

  • Bonnie en Clyde

Het koppel dat werkelijk bij elkaar bleef tot de dood: Clyde Barrow en Bonnie Parker. Het illustere duo moordde en kidnapte er begin jaren dertig op los. Op 23 mei 1934 schoot de politie ze na een wilde achtervolging neer. De met kogels doorzeefde auto is trouwens nog steeds te bekijken in het Crime-museum in Washington D.C.

Bonnieclyde_f

  • Adolf Hitler en Eva Braun

Ongetwijfeld het meest beruchte liefdeskoppel allertijden. Fotografie-assistente Eva Braun ontmoette de leider van het Derde Rijk rond 1933. Toen de Russen in 1945 Berlijn bereikten, verschuilden Hitler en consorten zich in een bunker in Berlijn. Met het einde in zicht besloten Hitler en Braun op 29 april 1945 te trouwen. Een dag later pleegden ze zelfmoord.

Adolf Hitler und Eva Braun auf dem Berghof

  • John en Jackie Kennedy

Ruim tien jaar duurde het huwelijk tussen John F. Kennedy en Jacqueline Bouvier. Die stond vooral in het teken van de politieke carrière van John, die in 1960 tot president van de Verenigde Staten werd verkozen. De idyllische plaatjes van het jonge gezin Kennedy in het Witte Huis staan in het Amerikaanse collectieve geheugen gegrift. De werkelijkheid was grimmiger: JFK beleefde naar verluidt tientallen affaires, terwijl Jackie zich vaak tussen de jetset in het buitenland bevond. Na de moord op haar man in november 1963 maakte Jackie van hun tijd in het Witte Huis desondanks een waar ‘sprookje’ dat bekend is komen te staan als Camelot.

jack

  • Prins Charles en Lady Diana

Sommige liefdes beginnen mooi, maar eindigen tragisch. Het huwelijk van de Britse prins Charles en Lady Diana Spencer op 29 juli 1981 leek het begin van een waar sprookje. 3.500 gasten en ruim 750 miljoen kijkers waren getuige. Het koppel kreeg twee zoons. Verschillende affaires aan beide kanten bracht het huwelijk echter al snel aan het wankelen. In 1996 gingen de Prins en Prinses van Wales officieel uit elkaar. Nauwelijks een jaar later kwam prinses Diana op 36-jarige leeftijd om het leven bij een auto-ongeluk in Parijs.

charles

  • Bill en Melinda Gates

Microsoft bracht Bill en Melinda Gates samen. Het miljardairskoppel kreeg drie kinderen. Ook richtten ze de de Bill en Melinda Gates Foundation op, een organisatie dat mensen overal ter wereld steunt.

800px-Bill_og_Melinda_Gates_2009-06-03_(bilde_01)

Denise Parengkuan

Denise Parengkuan (1991) studeerde Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en Internationale Betrekkingen in Historisch Perspectief aan de Universiteit Utrecht. Ze is gespecialiseerd in Amerikaanse en internationale geschiedenis. Daarnaast heeft ze sinds kort haar eigen tekstbureau 'Talent voor Teksten'. Voor vragen/opmerkingen kunt u haar altijd bereiken op info@talentvoorteksten.com.

More Posts - Website

1 Reactie op De 10 beroemdste liefdeskoppels uit de geschiedenis

Schrijf je in voor TOEN!