De blonde Matador over Mohammed Ali

Boksicoon Mohammed Ali is op 3 juni 2016 overleden. In 2009 interviewde Paul Prillevitz oud Europees profbox kampioen middengewicht Pedro van Raamsdonk, bijgenaamd de Blonde Matador. Dit gesprek ging o.a. over Bep Van Klaveren, zijn baan bij de brandweer, knock out gaan, hersenbeschadiging, religie en Mohammed Ali. In dit artikel vatten wij de uitspraken die Van Raamsdonk over Mohammed Ali deed in het interview samen.

Wie waren je grote boksvoorbeelden?

Van Raamsdonk: “Mijn lievelingsliedje is al een jaartje of dertig The Greatest Love of All van George Benson (niet de versie van Whitney Houston). Als je naar dat liedje luistert, weet je precies hoe ik in elkaar zit. In dat liedje zingt Benson op een gegeven ogenblik dat hij in principe geen helden heeft. Ik heb ook nooit tegen mensen opgekeken. Ik heb wel respect voor bepaalde mensen zoals Mohammed Ali of Sugar Ray Leonard. Dat vond ik hele goede boksers maar echt tegen ze opkijken heb ik eerlijk gezegd nooit gedaan. Ik ben ook nooit fan van iemand geweest en heb ook nooit kunnen begrijpen dat iemand om mijn handtekening vroeg. Dat veranderde toen ik in Amerika Mohammed Ali tegenkwam en toch maar zijn handtekening vroeg.”

Mohammed Ali

Mohammed Ali in 1967 door Ira Rosenberg. Bron: Wikimedia commons.

Mohammed Ali

Van Raamsdonk: “Nadat ik Nederlands kampioen was geworden ben ik vrij snel naar Amerika vertrokken. Ik kwam terecht in Los Angeles. Daar heb ik Mohammed Ali toen ontmoet. Ik kwam The Broadway Boxing Gym uit – en zag dat mijn trainers buiten over mij aan het praten waren tegen Ali. Ik moest tegen de kampioen zijn hand stoten. Hahaha. Ali zei tegen me: I’ll show you a jab (linkse directe). Daarna vroeg ik zijn handtekening. Ik moest wel even om mijzelf lachen toen ik zijn handtekening vroeg. Het deed me denken aan al die mensen die altijd mijn handtekening vroegen. Van Ali heb ik een handtekening gekregen op mijn rijbewijs. Met dat document ben ik gewoon blijven rijden. Ik heb ook nog een foto waarop ik in bokshouding tegenover Ali sta. Die heb ik ingeplakt en dicht-geseald. Ik bewaar hem heel goed.

Foto genomen bij de Broadway Boxing Gym. Terwijl de trainers van de Blonde Matador aan het praten waren over hun Nederlandse pupil zei Mohammed Ali tegen Pedro van Raamsdonk: 'Show me your Jab.' Van Raamsdonk stootte vervolgens tegen de hand van 'The Greatest'. Foto ter beschikking gesteld door Pedro van Raamsdonk.

Unieke foto genomen bij de Broadway Boxing Gym. Terwijl de trainers van de Blonde Matador aan het praten waren over hun Nederlandse pupil zei Mohammed Ali tegen Pedro van Raamsdonk: ‘Show me your Jab.’ Van Raamsdonk stootte vervolgens tegen de hand van ‘The Greatest’. Foto ter beschikking gesteld door Pedro van Raamsdonk.

Welke indruk maakte Ali op jou?

Van Raamsdonk: “ In de documentaire When We Were Kings, die ging over het gevecht tussen Ali en George Foreman, zag je een lijfwacht van hem die geïnterviewd werd. Die zei dat hij Ali vroeger iemand vond met een veel te grote mond. Toen kende hij hem alleen nog maar van televisie. Later, toen hij hem echt leerde kennen begon hij hem juist erg sympathiek te vinden. Hij zei over Ali: ‘Als God een naam had gehad, had hij Mohammed Ali geheten.”

“Ikzelf geloof niet in God. Ik ben een religieuze atheïst: ‘Ik geloof in het ongeloof.’ Als je gelooft, ben je per definitie onzeker. Anders weet je het toch zeker! Ik kan die Christenen niet begrijpen. Die mensen wachten al meer dan tweeduizend jaar lang tot Jezus Christus weer eens een keer op aarde komt. Dat is toch lachwekkend. Hahaha. Ik kijk op zondag wel eens naar kerkuitzendingen. Dan lig ik in een deuk. Dat is gewoon comedy. Maar goed, ze doen niemand kwaad.

Mohammed Ali stond bekend als een groot sportman, maar ook als een agressieve macho met een supergroot ego. Hoe was het om hem te ontmoeten? Was hij sympathiek?

Van Raamsdonk: “Ja, dat wel. Maar hij was toen al een beetje ziek, dat wel. In zijn hoofd is hij nog wel vrij helder. Toen ik hem ontmoette, deed hij een goocheltruc waarbij hij met zijn duim een doekje wegtoverde. Dat was wel grappig. Maar de ontmoeting duurde niet zo lang hoor. Veel meer kan ik er niet over vertellen.”

Tijdens het interview belt Van Raamsdonk’s vrouw op om iets te overleggen. Van Raamsdonk vertelt dat hij dit jaar in oktober 35 jaar getrouwd is, hetgeen bijzonder mag heten. Menig profvoetballer haalt tegenwoordig de 25 maanden huwelijk niet eens meer.”

Wie is volgens jou de beste bokser aller tijden?

Van Raamsdonk: “Ik twijfel tussen Mohammed Ali en Sugar Ray Leonard. Die laatste vond ik ook een geweldige bokser, maar als je kijkt naar alle tegenslag en ellende die Mohammed Ali heeft gehad, dan moet je misschien toch voor Ali kiezen.”

Wat is de beste boksfilm die je ooit gezien hebt?

Van Raamsdonk: “Cinderella Man. Dat is een waar gebeurd verhaal. Het is echt een goede film. Het boksen wordt niet echt waarheidsgetrouw uitgebeeld, maar het verhaal spreekt me erg aan. Het gaat over bokser Jim Braddock die tijdens de Grote Depressie aan lager wal raakt, maar zich toch weer terugknokt naar de top. Raging Bull met Robert De Niro vind ik qua verhaal minder goed. De hoofdpersoon was gewoon een beuker. Daar is niet zo veel aan. Million Dollar Baby met Lucia Rijker slaat helemaal nergens op. Op een bepaald moment zie je een van de boksers zwaar neergeslagen worden en een hoofd in elkaar deuken. Het gebeurt op een manier die helemaal niet mag. Als je dat als bokser doet, word je meteen gediskwalificeerd.”

“De Rocky-films zijn puur als amusement ook wel leuk vind ik. Er zijn er zes van gemaakt. Het boksen zelf stelt in die films ook niet veel voor, maar in die tijd boksten ze wel een beetje op die manier. Als je nu zo on-technisch bokst als in de Rocky-films verlies je – een uitzondering als Tyson daargelaten – vrijwel altijd. Techniek wint het uiteindelijk altijd van kracht. Ik heb vaak tegen sterke jongens gestaan in mijn carrière en heel vaak gewonnen. Sterke boksers vertrouwen te veel op hun kracht. Als ze moe worden, is dat een probleem. Dan neemt hun kracht af en beginnen ze minder hard en doeltreffend te stoten. Als technische bokser kun je je techniek meestal wel behouden en de partij uitboksen. Knokkers kunnen dan niks meer waardoor technische bokser vaak kunnen winnen.”

“Dat was ook het verschil tussen Mohammed Ali en George Foreman tijdens hun titelgevecht in Congo. Dat zag je goed in de film When we were Kings. Mohammed Ali putte Foreman eerst uit en sloeg daarna toe. Het was een psychologisch spelletje. Ali jutte Foreman op door tijdens het boksen te zeggen: ‘Ik heb gehoord dat je hard kunt slaan, maar ik merk er niks van.’ Ali begon de tegenstander vaak al stuk te maken voor de bokswedstrijd begonnen was. Die man was mentaal zo verschrikkelijk sterk en legde zichzelf altijd zoveel druk. Ongelofelijk gewoon. Hij schreeuwde dingen als ‘I am the Greatest’ en zo voorts, en moest dat dan ook nog eens gaan waarmaken. Ga er maar aanstaan. Ik heb wel eens gehoord dat hij na zijn geschreeuw en gebluf voor de camera’s altijd even moest uitrusten. Zo erg wond hij zich op.”

“Ali was een zegen voor het boksen. Hij heeft het boksen wereldwijd populair gemaakt en de sport op een hoger pijl gebracht. Massa’s mensen stonden heel vroeg op om Mohammed Ali te zien vechten. Dan doen ze nu niet meer hoor. Op een gegeven moment was Mohammed Ali de bekendste mens ter wereld. Iedereen kende hem, al kwam je in de bushbush van Kenia. Fantastisch.”

Interview met de Blonde Matador

Lees het hele interview met de Blonde Matador.

Meer weten?
De biografie over Mohammed Ali op wikipedia.

[bol_product_links block_id=”bol_5752e62d0b080_selected-products” products=”9200000006552831,9200000030648739,9200000033833352″ name=”Mohammed Ali” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”3″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Schrijf je in voor TOEN!