De Bosatlas van de geschiedeniscanon

De canon van de Nederlandse geschiedenis is in kaart gebracht in De Bosatlas van de Geschiedeniscanon.

De geschiedeniscanon heeft al heel wat stof doen opwaaien. Goed nieuws, want de discussie of zo’n keuze van vijftig items wel het juiste middel is om historisch besef te kweken, heeft al voor veel aandacht voor de Nederlandse geschiedenis. Nu de canon ook officieel in het onderwijs een plaats krijgt, heeft educatieve uitgeverij Noordhoff de canon in kaart gebracht: De Bosatlas van de Geschiedeniscanon.

Vensters

De Bosatlas toont per venster een aantal kaarten. Het aantal kaarten varieert per onderwerp. Bij Karel de Grote voldoet een kaart, om inzicht te krijgen in Suriname en de Nederlandse Antillen zijn tien kaarten opgesteld. Dit zijn zeker niet alle topografische kaarten. Ook historische kaarten en grafieken zijn opgenomen, evenals themakaarten, zoals ‘De oudste Nederlandse teksten’, ‘Buitenhuizen’ in de achttiende eeuw en ‘Toelating van vrouwen op de universiteit’.

Over de grens

De Bosatlas van de Geschiedeniscanon ontkracht in ieder geval een van de kritiekpunten op de canon. Hoewel het een geschiedeniscanon van Nederland is, toont de atlas dat politieke en wetenschappelijke ontwikkelingen en kunst- en emancipatiestromingen zich niet laten stoppen door een grens. Zo kan De Bosatlas niet alleen bijdragen aan historisch en topografisch besef, maar ook aan -het verbreken van- de nationale hokjesgeest. Speciaal voor het onderwijs zijn in het overzicht de vensters gekoppeld aan de indeling van de tien tijdvakken van commissie-De Rooij.

Verdieping op internet

Voor een geschiedenisliefhebber is de Bosatlas een welkome aanvulling bij de bestaande historische atlassen, vooral dankzij de thematische kaarten. Van de onderwerpen is slechts een korte beschrijving in de atlas, maar op internet is bij alle canonvensters een document te downloaden met achtergrondinformatie over de kaarten. Deze documenten staan overigens niet op chronologische volgorde.

Ook hier geldt dat de canon weer de grond heeft geëffend voor een leuke en interessante publicatie.

De Bosatlas van de geschiedeniscanon
Noordhoff Atlasproducties red.
(Groningen 2008)
ISBN 978-90-01-71296-9, € 19,95
Noordhoff Uitgevers

[bol_product_links block_id=”bol_5b2fed0c90c9c_selected-products” products=”1001004006312824″ name=”geschiedeniscanon” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FF9C38″ border_color=”D21C00″ width=”200″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Leon Mijderwijk

Leon Mijderwijk (1975) studeerde voor Leraar Geschiedenis 2e graads aan de HU en deeltijd Geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Zijn aandacht gaat uit naar de vroege middeleeuwen, in het bijzonder van Engeland. Hij schreef artikelen en recensies voor Westerheem, Archeologie Magazine, So British & Irish, Muntkoerier en Filatelie. Leon is redactiemedewerker van het Detectormagazine en Historiën-redacteur. Hij onderhoudt contact met diverse uitgeverijen, archeologen en historici.

More Posts

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!