De Bunker

debunker-klein‘De Bunker’ is een multimediale expositie over dilemma’s in de Tweede Wereldoorlog.  Vanaf 25 februari 2009 staat ‘De Bunker’ in Amsterdam, pal tegenover de Stopera. Voor het onderwijs is begeleidend lesmateriaal te downloaden.

debunker01‘De Bunker’ is een nieuwe, multimediale en gratis toegankelijke expositie over dilemma’s in de Tweede Wereldoorlog. Bezoekers kunnen in De Bunker ervaren voor welke persoonlijke keuzes Nederlanders in oorlogstijd werden gesteld, met als onderliggende vraag: wat zou jij doen? In drie jaar tijd reist De Bunker door Nederland. Van 25 februari t/m 8 april 2009 staat De Bunker in Amsterdam tegenover de Stopera.

Wat zou jij doen?
Met behulp van projecties, geluidseffecten en lichtdecors legt De Bunker de bezoeker verschillende dilemma’s van gewone mensen in oorlogstijd voor. Bij elk dilemma moet de bezoeker kiezen uit drie mogelijkheden.
debunker1Deze keuzes kan hij aan het eind van de expositie vergelijken met die van andere bezoekers en feitelijke informatie over de Tweede Wereldoorlog. Ook komt de bezoeker meer te weten over de invloed van de oorlog bij hem in de buurt, want per editie zal een aparte ruimte gevuld worden met verhalen over de stad waar De Bunker staat. Persoonlijke verhalen staan hier voorop, want De Bunker vertelt het verhaal van de gewone mens in oorlogstijd.

Lesmateriaal
Op de website van De Bunker is gratis lesmateriaal te downloaden (in pdf), apart voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs en de onderbouw van VMBO. Het materiaal voor de stad Amsterdam is begin februari beschikbaar. Het lesmateriaal bestaat uit een basisdocument voor de docent met daarin werkbladen voor de leerlingen en een dilemmatest met een apart antwoordenvel (‘Wat zegt het antwoord over jou?’) en didactische aanwijzingen voor de docent.

debunker2Planning
Na Amsterdam gaat de expositie nog naar:
* Groningen (16 april t/m 27 mei)
* Maastricht (19 september t/m 1 november)
* Middelburg (mei 2010)

Zie voor meer informatie en het lesmateriaal de website van De Bunker: http://www.tweedewereldoorlog.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!