De canon van de Rotterdamse geschiedenis

Op donderdagmiddag 20 oktober 2011 wordt om 15.00 uur het boek Geschiedenis van Rotterdam. De canon van het Rotterdams verleden officieel gepresenteerd bij het Gemeentearchief Rotterdam. Wethouder Korrie Louwes van Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Op donderdagmiddag 20 oktober 2011 wordt om 15.00 uur het boek Geschiedenis van Rotterdam. De canon van het Rotterdams verleden officieel gepresenteerd bij het Gemeentearchief Rotterdam. Wethouder Korrie Louwes van Arbeidsmarkt, Hoger Onderwijs, Innovatie en Participatie neemt het eerste exemplaar in ontvangst.

Echt wel Rotterdams! De canon van het Rotterdams verleden

Op vrijdag 21 oktober is het publiek om 20.00 uur welkom bij Checkpoint Geschiedenis in Arminius, de Rotterdamse canon staat die avond centraal.

In het boek Geschiedenis van Rotterdam hebben Els van den Bent, Wilma van Giersbergen en René Spork, allen werkzaam bij het Gemeentearchief Rotterdam, zich gebogen over de vraag welke gebeurtenissen en personen uit het verleden niet mogen ontbreken in een overzicht van de geschiedenis van de stad Rotterdam.
De verwoesting van de binnenstad van Rotterdam op 14 mei 1940 en de beslissing om niet te herbouwen maar te vernieuwen hebben, samen met de vanaf de jaren zeventig naar het westen opgeschoven havenactiviteit, een breuk veroorzaakt met het historische stadsbeeld.

Rotterdam koestert het verleden en worstelt ermee. Wat was Rotterdam en wat wil het zijn? Is Rotterdam een internationale havenstad met een ruime blik op de wereld, een metropool, ‘kantelend in het tegenlicht’ of is Rotterdam een ‘stad van vele dorpen’, onder invloed van het omringende platteland?

In Geschiedenis van Rotterdam wordt de lezer meegenomen op een ware ontdekkingsreis met vijftig doorkijkjes, ‘vensters’, op het verleden van Rotterdam. Bondige toegankelijke teksten, verhelderd door talrijke bijzondere illustraties in kleur.
De auteurs besteden onder meer aandacht aan de brandgrens – de fysieke begrenzing van de verwoeste binnenstad van Rotterdam na het bombardement in 1940, het eeuwenoude standbeeld van Erasmus en het rijke maritieme verleden. En natuurlijk ook aan de Euromast
die samen met het beroemde standbeeld van ‘De Verwoeste Stad’ van Zadkine hét symbool wordt van het naoorlogse Rotterdam. Sinds eind jaren zeventig staat Rotterdam bekend als de architectuurstad van Nederland. Al van verre zie je de imposante skyline met tal van
wolkenkrabbers en de Erasmusbrug. Altijd wordt er gebouwd aan iets nieuws onder het motto ‘hoor hier bonkt het nieuwe hart van
Rotterdam’. Laten wij het oude niet vergeten…

Geschiedenis van Rotterdam is een uitgave van Uitgeversmaatschappij Walburg Pers te Zutphen in samenwerking met het Gemeentearchief Rotterdam en de Rotterdamse Musea.
Els van den Bent, Wilma van Giersbergen en René Spork,
Geschiedenis van Rotterdam. De canon van het Rotterdams verleden,

Uitgeversmaatschappij Walburg Pers,
rijk geïllustreerd in kleur, genaaid gebonden,
ISBN 978.90.5730.762.1, prijs € 29,95; vanaf 1 juli 2012 wordt de prijs € 34,50 – 200 pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor TOEN!