De derde verzamelbundel Historische Verhalen

Mijn wens is uitgekomen. Het boek Historische Verhalen. Verzamelbundel III ligt voor u in de boekhandel. In een eerdere boekbespreking, van het boek Korte verhalen in de Middeleeuwen uitte ik de wens dat er nog een boek zou verschijnen. Door het lezen van deze nieuwe bundel ga je vragen stellen. Vragen stellen is goed. Het verbreedt onze horizon. Wie geen vragen stelt houdt in feite op met denken. Besta je dan nog wel? Door Historische Verhalen Verzamelbundel III denk je verder. Gelukkig, we bestaan en vragen stellen kan en mag nog. Bovendien is het goed geschreven, de lezer wordt meegesleept in de spannende verhalen.

Vijftien tijdperken in vijftien verhalen

Het boek bestaat uit vijftien verhalen, elk vertelling speelt zich af in een apart historisch tijdperk tijdens een gebeurtenis of omstandigheid in het verleden. We gaan de hele wereld over en belanden van het Oude Egypte tot in de Andes, waar een godenboodschapper een belangrijke taak toebedeeld krijgt. De verhalen in de verzamelbundel zijn gebaseerd op echte feiten, en zouden plaatsgevonden kunnen hebben. Evenals de personages, ze zijn verzonnen, maar zouden bestaan kunnen hebben. De achtergrond van de verhalen is wel waargebeurd. Zo is er bijvoorbeeld het verdrietige verhaal over een weesmeisje, waarmee het boek begint, een schoorsteenveegstertje in het achttiende-eeuwse Londen (1774). Het meisje heeft niet echt bestaan, maar het is algemeen bekend dat de schoorsteenvegers in die tijd moesten leven en werken onder erbarmelijke omstandigheden.

Van Londen via piraten naar de Killing FieldsOmslag-Historische Verhalen Verzamelbundel-voorkant

De verhalenbundel is een reis door de geschiedenis en neemt ons op avontuur van Londen naar Cambodja. Iedereen kent de term ‘Killing Fields’, waarschijnlijk door de bekende film. Maar hoe is het eigenlijk zo gekomen? Wat ging er eigenlijk aan vooraf? Met een schok realiseerde ik mij dat ik in mijn eigen tijd werd gezogen. Een vertelling speelt zich af in de eeuw dat ik geboren ben! De achtergrond van dat verhaal vond nog geen veertig jaar geleden plaats. Ook in dit verhaal doet de schrijver weer uitstekend werk. Door het lezen van de vertelling wil je meer lezen over het onderwerp. Bijvoorbeeld bij het verhaal over de boekanier -nooit precies geweten wat dat voor beroep was. Tussen een piraat, een kaper en een boekanier ligt een groot verschil. In de historische achtergrond van de verzamelbundel wordt kort en bondig uitgelegd hoe de boekaniers in een dergelijke situatie terechtkwamen en waarom zij geen piraten waren.

Verleden begint vandaag

Erg prettig is het dat er verdere aanwijzingen worden gegeven voor wie meer over het onderwerp wil lezen. Het zou jammer zijn om hier te vertellen hoe het afloopt met de schoorsteenveegster, met de Cambodjaanse Charaya, of met de boodschapper van de goden. Lees het maar. De derde verzamelbundel van Uitgeverij Historische Verhalen bewijst het maar weer: geschiedenis begint vandaag, waar ook te wereld, ook bij stukjes historie waar je niet altijd aan denkt.

Historische verhalen. Verzamelbundel III

Onder redactie van Rik van der Vlugt

Prijs: 15 euro

Jaar van uitgave: 2019

Uitgeverij Historische Verhalen te Leiden

ISBN: 9789082642667

NUR303

Schrijf je in voor TOEN!